SAĞLIK

Yetersiz Uyku Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir.

Karanlık bir sabah uyanmak birçokları için güçlük olabilir. Konforlu yataklar, siz banyoda hazırlanmaya çalışırken geri gelmek için sizi çağırıyor olabilir. Uyku, günümüzün çok önemli bir parçasıdır ve bir araştırma, yeterince uyumamanın sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koydu.

Hartford HealthCare tarafından yayınlanan bir haber makalesi, yetişkinlerin her gece yaklaşık yedi saat veya daha fazla uyuması gerektiğini söylüyor. Gençler her gün yaklaşık 10 ila 12 saat daha fazlasını alıyor olmalı. Daha küçük çocukların yaklaşık 13 saat uyuması gerekir.

Central Connecticut Hastanesi Uyku Bakım Merkezi tıbbi direktörü Moshe Zutler, “Uyku çok önemli. Hafızaya, öğrenmeye, duygularımızı düzenlemeye ve organlarımızın işlevine yardımcı oluyor, bu da nihai olarak kilomuzu ve bağışıklık sistemimizi kontrol etmeye yardımcı oluyor” dedi.

Uyku eksikliği hangi komplikasyonlara neden olabilir?

Yeterince uyumazsanız, yüksek tansiyon riski, kilo değişikliği, diyabet ve hatta kalp krizi ve felç riski daha yüksektir. Ayrıca depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarına da yol açabilir.

“Geçen yıl, ilk kez, Amerikan Kalp Derneği, uygun uyku miktarını kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek için sekiz temel faktör listesine yükseltti. Bu gerçekten önemliydi çünkü uykunun kalp sağlığı için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye devam etti Zutler.

Uyku eksikliği, yeterince uyumamayı ifade eden gerçek bir tıbbi durumdur. Yeterince uyumadığınız veya yanlış zamanda uykuya daldığınız anlamına gelebilir. Uzun saatler uyursanız, ancak iyi dinlenmiş bir uyku uyuyamazsanız, uyku eksikliğiniz de olabilir. CDC, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her 3 yetişkinden yaklaşık 1’inin günde gerekli saatleri uyumadığını bildirdi.

Zutler, yeterince saat uyuyorsanız, ancak yine de yorgun uyanıyorsanız ve tazelenmemişseniz, uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, uykusuzluk veya diğerleri gibi altta yatan bir sağlık komplikasyonu olabileceğini söylüyor. Bu durumda, bir tıp uzmanıyla konuşmak yararlı olabilir.

Dr. Zutler, “Burun tıkanıklığı, mide ekşimesi ve aşırı alkol veya nikotin kullanımı gibi uygun uykuyu engelleyebilecek pek çok şey vardır ve bunların tümü tedavi edilebilir,” diye devam etti Dr. Zutler.

“Horlama veya nefes alma güçlüğü gibi herhangi bir sorun keşfedersek, neler olup bittiği hakkında daha iyi bir fikir edinmek ve sorunu buna göre tedavi etmek için gece uyku laboratuvarımızda bir uyku çalışması veya hatta evde bir uyku çalışması önerebiliriz.”

 

Uyku bozukluğu ve uyku eksikliğinin bazı belirtileri nelerdir?

 

Uyku eksikliğinin birçok fiziksel ve zihinsel belirtisi olabilir. Bazıları yorgunluk, düşük üretkenlik, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve hatta felç içerebilir. Uyku eksikliği ve uyku bozukluğu da araba ile ilgili kaza riskinin artmasına neden olabilir.

Bazı uyku bozuklukları türleri arasında uyku apnesi, narkolepsi, huzursuz bacak sendromu, periyodik uzuv hareket bozukluğu ve parasomniler bulunur.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu