TEKNOLOJİ

Sosyal Platformda Ki Akış Kanallar Gerçekten Kablolu TV’den Daha mı Ucuz?

Netflix, YouTube TV ve diğer akış hizmetlerine abone olmanın kablolu yayından daha ucuz olup olmadığını öğrenmek için hesap yapıyoruz.

Netflix , fiziksel DVD’lere çevrimiçi bir alternatif sunmaya başladığında , bugün hala hararetle devam eden bir akışa karşı kablo tartışmasını başlattı. Belki canlı yayın ekibine katıldınız ve artık kablo veya uydu TV’nin ne kadara mal olduğu hakkında hiçbir fikriniz yok. Ya da belki bir paket için belirli bir miktar ödemeye alışkın olduğunuz için Xfinity veya Spectrum’a bu kadar uzun süre takılıp kaldınız. Her iki durumda da, paranızın karşılığını en iyi şekilde alıyor musunuz?

Sözleşmeleri ve ücretleri ile kablo TV, ucuza yakın değildir. Alternatif, bir  akış hizmetleri paketidir , ancak birden çok abonelik için ödeme yapmak – veya hatta DirecTV Stream gibi bir canlı TV akış hizmeti – kablo faturanızla rekabet edebilir. Parks Associates tarafından Temmuz 2022’de yapılan bir araştırmaya göre  , Amerikan hanelerinin kabaca dörtte biri dokuz veya daha fazla akış hizmetine abone olurken, %50’mizde en az dört tane var.

Bu günlerde, kabloyu tamamen kesebilir ve yalnızca Hulu , Disney Plus veya YouTube TV gibi akış hizmetlerini kullanabilirsiniz . Ayrıca, yan taraftaki birkaç akış platformuna abone olurken uydu veya kablo TV’yi ana yemeğiniz olarak tutabilirsiniz. Ayrıca, yalnızca kablo TV’de istediğiniz içeriğin %100’ünü izleme seçeneği de vardır.

Tüm bu seçenekler hızla bunaltıcı hale gelebilir, ancak endişelenmeyin. Burada, kablo, akış ve internetin en iyi kombinasyonuyla ABD’nin çoğu yerinde nasıl tasarruf edebileceğinizi açıklamak için matematik yapıyoruz. (Ayrıca , normal bir süpermarkete kıyasla Trader Joe’s’ta alışveriş yaparak ne kadar tasarruf edebileceğinizi ve şişelenmiş sudan Brita filtreye geçerek ne kadar tasarruf edebileceğinizi de öğrenebilirsiniz .)

Kablolu yayına karşı akışa karşı canlı TV akışına karşı

Hizmet Aylık Maliyet
Temel kablo TV ve internet 128 dolar
Kaliteli kablo TV ve internet 196 dolar
Temel akış (internet yok) 36 dolar
Premium akış (internet yok) 58 dolar
Canlı TV akışı ve internet 120 dolar
*6 şehir üzerinden ortalama kablo maliyetleri
*5 hizmet üzerinden ortalama canlı TV akışı maliyeti

Matematiği nasıl yaptık

Akış ve kablo arasındaki fiyat tasarruflarını karşılaştırmak için, bir avuç ABD şehrinde aylık kablo maliyetleriyle başladık. Nerede yaşarsanız yaşayın akış hizmeti fiyatlandırması aynı olsa da, New York, San Francisco, Houston, Atlanta, Kansas ve Maine’deki büyük kablo şirketleri için rakamlar topladık. İşte her şehirden bir temsilci sağlayıcı kullanarak bulduklarımız.

6 örnek ABD şehrinde aylık kablo maliyeti*

sadece internet Temel TV ve internet Premium TV ve internet
Grantville, Kansas (Cox) 50 dolar 142 dolar 212 dolar
Atlanta (AT&T/DirecTV) 55 dolar 162 dolar 270 dolar
Houston (Xfinity) 60 dolar 91 dolar 151 dolar
New York (Fios) 60 dolar 120 dolar 160 dolar
Portland, Maine (Spektrum) 75 dolar 122 dolar 195 dolar
San Francisco (Xfinity) 80 dolar 130 dolar 189 dolar
Ortalama 63 dolar 128 dolar 196 dolar
*Artı vergiler ve ücretler, oran otomatik faturalandırma gerektirebilir

Bu rakamlar ilk bakışta düşük görünüyorsa, bunun nedeni, aylık kablo maliyetlerinin önemli bir bölümünü oluşturan vergi ve harçları içermemesidir. Konuma, ekipmana ve hizmet türüne (bölgesel spor ağları gibi) göre farklılık gösteriyorlar, bu nedenle bunları yukarıdaki fiyatlara doğru bir şekilde dahil etmek mümkün olmadı.

Ancak araştırmamızda,  vergi ve harçların  aylık ücrete 30 ila 50 ABD doları ekleyebileceğini bulduk. Örneğin, Xfinity , TV yayını (ayda 25 ABD Dolarına kadar) ve bölgesel sporlar (19 ABD Dolarına kadar) ve her ek Flex TV kutusu için 5 ABD Doları ücret almaktadır. Verizon Fios  , kutular (her biri 6 ABD Doları) ve DVR hizmeti (12 ABD Doları ve üzeri) için ücret alır, ancak TV yayın ücreti almaz. Spectrum , TV yayını (21 ABD Doları), bir kutu ve uzaktan kumanda (9 ABD Doları) ve DVR hizmeti (13 ABD Doları ve üstü) için aylık ücret alır. Cox ve DirecTV/AT&T benzer ücretler alır ve her sağlayıcıda yerel vergiler değişir.

 

Yukarıdaki tablolar,   promosyon amaçlı bir yıllık veya iki yıllık fiyatlandırmanın sona ermesinden sonraki ortalama maliyeti yansıtır.  Fiyatlandırma aynı zamanda otomatik ödeme ve kağıtsız faturalandırma için indirimleri de içerir, bu genellikle genel olarak 10 ABD dolarıdır. New York gibi büyükşehir bölgelerindeki rekabet, fiyatları Portland, Maine veya kırsal Kansas gibi yerlere göre aşağı çekebilir, bu nedenle, mevcut olana bağlı olarak biraz daha fazla veya daha az harcama yapıyor olabilirsiniz.

Bugün mevcut olan çoğu internet planının  , 4K kalitesinde bile Netflix akışı sağlayacak kadar hızlı olması gerektiğini unutmayın. Gördüğümüz “en yavaş” bütçe planı 25 Mb/sn (AT&T) idi, ancak Netflix 1080p için minimum 5 Mb/sn veya 4K için 15 Mb/sn önerir. Bu, aynı anda yalnızca bir TV’ye akış yapmanız gerekiyorsa en temel bağlantının bile iyi çalışması gerektiği anlamına gelir. Daha büyük bir haneniz varsa, 50 Mbps ve hatta 100 Mbps’lik bir plan yeterli olacaktır ve çoğu bütçe planının bunu sunduğunu gördük.

Canlı TV olmadan yalnızca akış en ucuzudur

En ucuz seçenek? Mümkün olan en ucuz internet planını alın ve Netflix, Disney Plus, HBO Max ve Hulu’ya ayrı ayrı veya toplu olarak abone olun ve canlı TV’yi atlayın. 

Aylık akış hizmeti maliyetleri karşılaştırıldı

Temel Premium veya reklamsız
Netflix 10 dolar 15.50$, 20$
Hulu 8 dolar 15 dolar
Disney Artı 8 dolar 8 dolar
HBO Max 10 dolar 15 dolar

Yukarıda listelenen dört hizmetin de temel sürümlerini istiyorsanız, toplam tutar ayda 36 ABD Doları olacaktır . Ortalama internet hizmeti maliyetini (63 $) ekleyin ve ayda 99 $ ödersiniz. Bu, temel TV ve internetin ortalama maliyetinden 29 $ daha az (yukarıdaki tablodan 128 $).

Reklamlı Netflix  ve reklamlı Disney Plus da  abonelere daha fazla seçenek sunar.

Canlı TV ister misin? Akış hala (genellikle) daha ucuzdur

Kablo TV deneyimini ücretler ve sözleşmeler olmadan yaşamak istiyorsanız, canlı TV akışı ikinci en iyi şeydir. Bu hizmetler bir program rehberi, DVR ve kabloyla alışkın olduğunuz tanıdık kanalların çoğunu sunabilir. Bununla birlikte, Netflix gibi isteğe bağlı hizmetlerden daha pahalıya mal olurlar. 

Aşağıdaki tablo için, yukarıdaki altı şehirdeki ortalama kablo TV maliyetlerini en iyi canlı TV akış hizmetleriyle karşılaştırdık. 

Kablo ve canlı TV akış maliyetleri

İnternet (ortalama) Temel TV Toplam (canlı TV ve internet)
Kablo (Ort.) 63 dolar 65 dolar 128 dolar
Philo 63 dolar 25 dolar 88 dolar
TV askısı 63 dolar 35 dolar 98 dolar
YouTube TV 63 dolar 65 dolar 128 dolar
Hulu Plus Canlı TV 63 dolar 70 dolar 133 dolar
DirecTV Akışı (RSN’lerle) 63 dolar 90 dolar 153 dolar

Yalnızca internet için ödeme yapmanın, Canlı TV veya YouTube TV özellikli Hulu gibi bir canlı TV akış hizmetiyle kabaca aynı fiyat olduğunu hemen görebilirsiniz. İnternet için ayda 63$ ve Hulu Live TV için 70$ öderseniz, bu toplam 133$ eder. Yeterli miktarda kablo kanalına sahip daha ucuz Sling TV’ye bağlı kalın ve fiyat 98 dolara düşüyor. 

125 ABD dolarına mal olan bir kablo/internet paketi bulabilirsiniz, ancak yukarıda belirttiğimiz gibi, vergileri ve ekstra ücretleri hesaba kattığınızda, canlı TV yayını genellikle daha ucuza gelir.

 

Bazı spor tutkunları aslında kabloyla tasarruf edebilir

Yukarıdaki çizelgedeki son satır, internetin aslında kablodan daha pahalı olduğu DirecTV Stream’in maliyetini gösteriyor ve bu bir baskı hatası değil. Bu hizmet, bölgesel spor ağlarını, yani RSN’leri içeren Seçim paketi için aylık 90 ABD dolarıdır. Bunlar, yerel takımları için NBA basketbolu , NHL hokeyi ve (ilkbahar ve yaz aylarında) MLB beyzbol maçlarının çoğunu taşıyan ağlardır . Bu RSN’ler genellikle yerel kablo paketlerine dahildir, bu nedenle çoğu kablo abonesi bu kanallardaki yayınlara erişim sağlama konusunda hiçbir zaman endişelenmez.

Hak anlaşmaları nedeniyle, YouTube TV veya Canlı TV ile Hulu gibi çoğu canlı TV akış hizmeti çok sayıda RSN taşımaz. DirecTV Akışı istisnadır. Neredeyse her RSN’ye, özellikle Sinclair tarafından sunulan Bally Sports kanallarına (eski adıyla Fox Sports) sahiptir, ancak 90 $ ‘lık plan için bahar yapmanız gerekecek. Diğer bir alternatif ise, çok sayıda RSN’ye erişim sunan aylık 20 ABD doları tutarında bir seçenek olan Bally’s Plus’tır, ancak ulusal oyunları ve NFL futbolunu takip etmek için yine de başka bir canlı TV hizmetine ihtiyacınız olacaktır .

Sonuç olarak, bulunduğunuz yere bağlı olarak, ESPN, FS1, TNT ve yerel RSN gibi spor kanallarının yanı sıra NFL için yerel CBS, Fox ve NBC istasyonlarını içeren bir kablo aboneliği almak aslında akıştan daha ucuz ve daha kolay olabilir. 

Kablo veya uydu TV aboneliğinin avantajları nelerdir?

Yayın sırasında yerel haberlere, canlı spor karşılaşmalarına ve ağ programlarına erişim, bazı izleyicilerin yerinden kıpırdamaya istekli olmadığı bir değiş tokuştur. Akış hizmetleri, bu seçeneklerin tümünü olmasa da bazılarını sunar. Diğer bir avantaj da, tüm hizmetlerinizi bir telefon planıyla bir araya getirirseniz birkaç kuruş tasarruf edebilmenizdir. Verizon ve AT&T gibi sağlayıcılar ek indirimler sunar.

 

Bir TV akış hizmetine geçmenin artıları nelerdir?

Dinleme fiyatları artmaya devam ederken vergiler veya gizli maliyetler yoktur. Ayrıca ekipman kiralama ücretleri, sözleşmeler (yıllık bir plan yapmadığınız sürece) veya kablo görevlisinin onarım veya kurulum için çıkmasını beklemeniz (veya ödemeniz) konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Reklamsız olma seçeneğiniz var ve istemediğiniz veya izlemediğiniz bir dizi kanala para harcamıyorsunuz. Başka? Aylık olarak kullandıkça ödediğiniz için erken iptal ve devre dışı bırakma için herhangi bir ceza ücreti yoktur. Şifreleri paylaşarak hesabınız için maliyetleri bölme özelliğiyle isteğe bağlı olarak içerik izleyebilirsiniz. Ve hepsi kredi kontrolü olmadan. 

Sizin için en iyisi hangisi?

Paradan tasarruf etmek istiyorsanız, bunu yapmanın en iyi yolu, alabileceğiniz en ucuz internet aboneliğine abone olmak ve bir Netflix ve/veya Hulu aboneliği almaktır. Sen bittin. Ancak, canlı TV’yi kaçıracağınızı fark ederseniz, en ucuz seçenek buna Sling TV’yi eklemektir. Yine de, Hulu Plus Canlı TV ve internete kaydolmak bile premium kablo aboneliğinden daha ucuza mal olacak ve benzer sayıda kanal sağlayacaktır. Hulu’nun içerdiği ve artık Disney Plus ve ESPN Plus’ı da içeren çok sayıda isteğe bağlı içerikten bahsetmiyorum bile.

Yerel bir RSN’ye ihtiyaç duyan veya akış gecikmesini önemseyen bir spor hayranı değilseniz , kabloyu kesmenin ana potansiyel dezavantajı kolaylıktır – özellikle bir kanal çeviriciyseniz – artık gezinmeniz gerekeceğinden uygulamaları uzaktan kumandanızdaki kanal düğmelerini kullanmak yerine kullanın. Kablo aboneliğinizden memnunsanız, kabloyu kesme konusunda endişelenmenize bile gerek olmayabilir ve paradan tasarruf etmek, kullanmadığınız bazı paketleri kesmek kadar kolay olabilir. Bunu her zaman bir Hulu veya Netflix aboneliği ile de tamamlayabilirsiniz.

Kabloyu kesme adımı göz korkutucu görünse de, isterseniz yine de kablolu TV deneyimi sunabilir ve bu süreçte size makul miktarda para kazandırabilir. 

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu