SAĞLIK

Tarihsel olarak yalnızca Güneybatı’da bulunan vadi humması yayılıyor. Yıkıcı sonuçları olabilir.

Vadi hummasına neden olan mantar, sıcak ve kuru ortamlarda bulunur. İklim ısındıkça, bilim adamları menzilinin genişleyeceğini tahmin ediyor.

Doktorlar, Devin Buckley’in sorununun ne olduğunu çözemedi.

Şubat 2018’di ve daha önce sağlıklı olan 18 yaşındaki çocuk, bayılmadan tuvalete gidemediğini fark etti. Bu, hızlı kilo kaybı, mide sorunları ve birdenbire ortaya çıkan aşırı yorgunluğa ek olarak oldu.

Buckley’nin birinci sınıf öğrencisi olarak kaydolduğu Tucson’daki Arizona Üniversitesi’ndeki kampüs sağlık merkezinde yanıt yoktu. Acil bakımdaki kimse de yapmadı.

Buckley, nefes almakta zorlanarak yoğun bakım ünitesine kaldırıldığında bahar tatili için Chicago’daki evindeydi. Bir aile dostunun doktorlara bunun için test yapmasını önermesinin ardından , sonunda kendisine Vadi humması teşhisi kondu .

24 yaşındaki Buckley, “Bu kadar ciddi bir şeyin bilinmemesi aklımı başımdan aldı” dedi. “İlk teşhis konduğumda, kanser kelimesi bazı doktorlar arasında dolaşıyordu – sanki beni bunun için tarıyorlardı. Bu yüzden doktorlar onu gören doktorların sahip olduğum ilk şeyin kanser olduğunu düşünmesinin ne kadar ciddi bir hastalık olduğunu gösteriyor.”

Vadi humması, mantar coccidioides sporlarının solunmasıyla oluşan bir enfeksiyondur. Sporlar, toprakta kalarak ısı ve kuraklık yoluyla hayatta kalabilir. İnşaat, rüzgar ve hatta yürüme yoluyla kir bozulduğunda, sporlar havaya yükselebilir.

Mantar, Güneybatı’nın sıcak, kuru topraklarına özgüdür; California Halk Sağlığı Departmanına göre, ABD’deki tüm Valley humması vakalarının %97’si Arizona ve California’da rapor edilmiştir.

Ancak bu değişebilir: Vadi humması da dahil olmak üzere mantar enfeksiyonları giderek artan bir şekilde normal aralıklarının dışında teşhis ediliyor . GeoHealth dergisinde yapılan bir araştırma, iklim değişikliği nedeniyle, Vadi hummasının bu yüzyılın sonundan önce doğuya, Büyük Ovalar ve kuzeye, Kanada sınırına yayılabileceğini öngördü.

GeoHealth çalışmasına liderlik eden Morgan Gorris, ” Sıcaklıklar arttıkça ve ABD’nin batı yarısı oldukça kuru kaldıkça, çöl benzeri topraklarımız bir şekilde genişleyecek ve bu daha kuru koşullar, koksidiyotların yeni yerlerde yaşamasına izin verebilir” dedi. Irvine’deki California Üniversitesi’ndeyken ve şu anda Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda kadrolu bir bilim adamıdır.

Muazzam bir hastalık yelpazesi

2019’da yaklaşık 20.000 Vadi humması vakası bildirildi, ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri bunun muhtemelen hafife alındığını söylüyor. Bir kan testi ile kolayca teşhis edilirken, Vadi humması hem halk hem de doktorlar tarafından hastalık hakkında bilgi eksikliği nedeniyle uzun süredir yanlış teşhis ediliyor veya eksik teşhis ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu