TEKNOLOJİ

Büyük Teknoloji Şirketleri İnsanları Kovmada Gerçekten Kötü

Google, Meta ve Twitter çalışanları, nasıl terk edildikleri acımasız yolları ortaya koyuyor.

Google için New York ofislerinin dışındaki kart okuyucunun ışığı yeşil yerine kırmızı renkte yanıp söndüğünde işçiydi . Twitter’daki bir çalışan için bu,  şifrelerinin uzaktan değiştirildiği ve alışılmadık bir gri ekranın şirketlerinin Macbook’unun kilitli olduğunu gösterdiği zamandı. Google’da yaklaşık sekiz yıllık bir emektar olan Zac Bowling’e göre,  tüm cihazlarında oturum kapatılıyordu .

Teknoloji şirketleri, yöneticilerin pandemi sırasında aşırı işe alımları suçladığı sektör çapındaki küçülme nedeniyle son birkaç ayda on binlerce işçiyi işten çıkardı. 10.000 kişiyi işten çıkarmadan önceki gece Davos’ta özel bir Sting konserine ev sahipliği yapan Microsoft’ta olduğu gibi; 

Big Tech’in yüksek harcamaları ile personelini umursamazca salıvermeleri arasındaki fark, iyi işverenler olarak itibarlarını zedeledi ve personele, ihtiyaçlarının hissedarlarınkinden daha ikincil olduğunu hatırlattı. 

Liverpool Business School’da öğretim görevlisi ve çok sayıda kitabın yazarı olan Gemma Dale, “İşinizi kaybettiğinizi e-posta veya otomatik kapanma yoluyla öğrenmek acımasız – ve bu şekilde olmak zorunda değil” diyor. çalışanların refahı ve esnek çalışma dahil. “Ayrıca, bu kuruluşların çoğunun insanlarına ne kadar değer verdikleri hakkında söyledikleriyle de tamamen bağlantısız.” 

Bowling sonunda, 20 Ocak sabahı tüm çalışma sistemlerinden çıkış yaptıktan iki saat sonra bir e-posta aracılığıyla Google’dan ayrıldığını öğrendi. Yöneticisi, Google’a erişimi nedeniyle ondan özür dilemek için LinkedIn’i kullanmak zorunda kaldı. Meet ve diğer şirket içi iletişim araçları kesilmişti. 

Tamamen beklenmedikti – Bowling  , Aralık ayında yapılmış yeni bir grup kartvizit almıştı . Diğerleri parlak performans incelemeleri aldılar veya  bekliyorlardı , ancak bunun yerine işten ayrılma hükümleri verildi. Bowling, “Herkesi hazırlıksız yakaladı,” diyor. “Düşük performans gösterenlerin veya belirli projelerin peşinden gidiyor gibi görünmüyorlardı. Birisi bunu, birinin makineli tüfeği olmasına ve sadece kalçasından ateş etmesine benzetti. 

Hâlâ şirkette olan insanlar sıradakilerin kendileri olup olmadığından emin değiller. Bowling, şirketin sistemlerine hâlâ erişimi olan işçilerin kendisine çalışan listelerinden 8.000 ismin kaybolduğunu söylediğini söyledi. Ancak Google’ın ana şirketi Alphabet, dünya çapında 12.000 kişiyi serbest bıraktığını söyledi. Bowling, “Her ihtimale karşı herkes vedalaşıyor, çünkü her şeyin kesilip kesilmeyeceğini bilmiyorlar” diyor. “Moral bozuyor. Sadece korkunç bir şekilde ele alındı.

İşten çıkarmalar, birkaç Büyük Teknoloji şirketindeki çalışanlar için sürpriz olmuş gibi görünüyor ve bu şirketlerdeki iletişim başarısızlıkları, şu anda işsiz olanlar arasındaki ıstırabı şiddetlendiriyor.

Salesforce’ta Ocak ayında 8.000 çalışan işten çıkarıldı, ancak eş CEO Mark Benioff’un  kesintileri ele almak için herkesin katıldığı bir toplantıda sorulardan kaçındığı bildirildi . Bowling, eski Google iş arkadaşlarının da onları serbest bırakan yöneticilere soru soramadıkları için içerlediklerini söylüyor. Bazı şirketlerde – özellikle Elon Musk’ın kişi sayısını yüzde 50 azaltmanın bir parçası olarak tüm ekipleri işten çıkardığı Twitter’da – işten çıkarmalar keyfi görünüyor.

2022’nin sonlarında şirketin işten çıkarılmasının bir parçası olarak kovulan  ve gelecekteki iş olanaklarını tehlikeye atmamak için adının açıklanmasını istemeyen eski bir Meta çalışanı, “Arkadaşlarıma ve aile üyelerime neden kovulduğumu açıklamak zorunda kalmak benim için kişisel olarak utanç verici” diyor. . 

Ama bu sadece ani değil. Aynı zamanda, salıverilen personelin rütbesini yükselten duyuruların insanlık dışı bir şekilde yapılmasıdır. Sonunda geldiğinde, Bowling’e Google’dan kovulduğunu söyleyen e-postanın “hukuk kurallarına uygun” olduğunu söylüyor ve şirketin başkan yardımcısı tarafından herhangi bir selamlama yapılmadan imzalandı. 

“Hayır ‘içtenlikle’, ‘özür dilerim’ yok, hiçbir şey” diyor. “Bir avukat tarafından yazılmıştı, bu yüzden içinde ima edilen bir suç ya da herhangi bir şey yoktu. Çok soğuktu. Onunla ilgili her şey çok soğuktu.” 

Bowling’e göre şirket, geçmişte çalışanlara, işten ayrıldıklarında bile oldukça iyi davrandı. “Bu işten çıkarma, insanların şirketten ayrılma kültüründen çok farklıydı” diyor.

Google, yorum isteğine yanıt vermedi. 

Ancak Rutgers Üniversitesi’nde çalışma çalışmaları ve istihdam ilişkileri profesörü olan Susan Schurman’a göre, teknoloji şirketlerinin kendilerini nasıl tasvir ettikleri ile nasıl davrandıkları arasındaki uçurum her zaman oradaydı.

Schurman, “Şok oldum ama şaşırmadığımı söylemek adil olur,” diyor. “İşçilerin harcanabilir mallar olarak görüldüğünü söyleyebileceğiniz sözde 20. yüzyıl organizasyonunda büyüyecek kadar yaşlıyım.”

Manchester Üniversitesi İşletme Okulu’nda örgütsel psikoloji profesörü olan Cary Cooper’a göre, pandemi sırasında personele yönelik tutumlar da kötüleşti. Uzaktan çalışma, yöneticiler ve çalışanları arasında daha büyük bir ayrım yarattı. “Daha az yüz yüze iletişim vardı ve iletişimlerinin çoğu sanaldı” diyor. “Eğer bir bölüm yöneticisi iseniz bu, çalışanlarınızla yakın bir ilişki geliştirmediğiniz bir durum yaratabilir.”

Bazı teknoloji çalışanları, teknoloji şirketlerinin bağlılıklarına karşılık vermeyeceğini çoktan anladıklarını söylüyor.

Meta’da bir yıl çalıştıktan sonra Kasım ayında işten çıkarılan Alejandra Hernandez, “Dürüst olmak gerekirse, birkaç yıl önce çalıştığım şirketlerle ilgili zihniyetimi değiştirmeye başladım” diyor. “‘Bu bir iş, beni belirli işleri yapmam için tuttun’ şeklinde bakıyorum.” Hernandez, Kaliforniya’da istihdam edilmesinin kendi isteğiyle işe alındığı ve herhangi bir zamanda işine son verilebileceği anlamına geldiğini ve bu da onun yeniden ayarlanmasına yardımcı olduğunu belirtiyor. düşünme

Hernandez, kendisinin ve meslektaşlarının e-posta yoluyla işten çıkarılmalarına pek üzülmedi. “Birinin gitmeme izin verme konusunda bir Zoom aramasında beni yağlamaya çalışmasındansa e-posta almayı tercih ederim” dedi.

İşten çıkarmalardan sağ kurtulanlar için bile geçtiğimiz birkaç ay, refahlarının asla yöneticilerin güvene dayalı görevlerinden önce gelmeyeceğini ve zor zamanlarda pozisyonlarının savunmasız olduğunu keskin bir şekilde hatırlattı.

Schurman, “Bu teknoloji şirketlerinin insanlara insan gibi davrandığını düşünerek hepimiz yanılgıya düştük” diyor. “Ama sanırım bunun ancak o zaman mümkün olduğunu öğrendik ve işler zorlaştığında patlama: Patron geri döndü.”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu