SAĞLIK

Yeni Çalışma Yaygın Viral Hastalıkları Altı Beyin Hastalığına Bağlıyor

Bilim adamları, sonuçlarının viral enfeksiyonların Alzheimer ve bunama gibi hastalıklara neden olduğunu kanıtlamadığını söylüyor. Bunun yerine, bulguları virüsler ve nörodejeneratif bozukluklar arasındaki olası bağlantılar hakkında daha fazla fikir veriyor.

Çalışmalar, grip ve Parkinson hastalığı (PD) ile insan papilloma virüsü ve bunama arasında bağlantılar bulmuştur. Son zamanlarda, 10 milyon ABD askerinin kayıtlarını inceleyen araştırmacılar, Epstein-Barr virüsü ile multipl skleroz (MS) arasında bir bağlantı ortaya çıkardı.

Bu keşiften ve COVID-19’a neden olan virüsün nörolojik sonuçlarıyla ilgili artan endişeden ilham alan Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden (NIH) araştırmacılar, viral maruziyetler ile nörodejeneratif hastalık riski arasındaki potansiyel bağlantıları araştırmaya karar verdi.

Araştırmaları Neuronv dergisinde yayınlandı .

Bilim adamları, Finlandiya ve Birleşik Krallık’taki iki büyük ulusal biyobanka olan FinnGen ve UK Biobank’tan 400.000’den fazla veri örneğini analiz ettiler.

Viral enfeksiyonlar ile Alzheimer hastalığı (AD), jeneralize demans (DEM), vasküler demans (VAS), Parkinson hastalığı (PD), multipl skleroz (MS) ve amyotrofik lateral skleroz (ALS) arasında bir ilişki aradılar. Lou gehrig hastalığı.

Araştırmaya dahil edilen virüslerden bazıları grip, viral ensefalit, viral ve diğer tanımlanmış bağırsak enfeksiyonları ve suçiçeği-zoster virüsü idi.

FinnGen verilerini kullanan ekip, nörodejeneratif hastalık riskinin artmasıyla önemli ölçüde ilişkili 45 viral hastalık belirledi. Ayrıca Birleşik Krallık Biobank verilerinde bu ilişkilerin 22’sini kopyaladılar.

Daha fazla analizden sonra, bilim adamları viral ensefalite maruz kalma ile Alzheimer hastalığı arasında önemli bir ilişki buldular. Ek olarak, grip ve pnömoni, incelenen altı nörodejeneratif hastalıktan beşi ile önemli ölçüde ilişkiliydi. Bunlar ALS, AD, PD, VAS ve demansı içerir.

Veri analizi ayrıca viral ensefalit ve viral ve diğer tanımlanmış bağırsak enfeksiyonlarının AD ve demans ile ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Ekip ayrıca suçiçeği-zoster virüsü ile MS ve VAS arasında bir ilişki buldu.

Dahası, bu hastalıkların bazıları, enfeksiyondan 15 yıl sonrasına kadar artan nörodejeneratif hastalık riski ile ilişkilendirildi.

Ek olarak ekip, daha önce ABD askeri çalışmasında gözlemlenen aynı Epstein-Barr/MS ilişkilerini de buldu.

Araştırmaya göre, incelenen tüm virüsler, artan nörodejeneratif hastalık riski ile ilişkiliydi. Ayrıca bu virüslerin birçoğu kan-beyin bariyerini geçerek sinir sistemini istila eder. Bu nedenle araştırmacılar, bu virüslerin beyin iltihabına katkıda bulunarak nörodejeneratif hastalık riskini artırabileceğini öne sürüyorlar.

Yine de, çalışmanın zayıf yönleri var. Spesifik olarak, bu virüslerin nörodejeneratif hastalığa neden olduğunu kanıtlamaz. Ayrıca, araştırma için kullanılan veriler kan tahlili veya diğer testlere değil, fatura kodlarına dayanmaktadır.

Bununla birlikte, çalışma yazarları, bulgularının viral hastalık ve nörodejeneratif hastalıklar arasındaki ilişkilere yönelik daha fazla araştırma yapılmasını gerektirdiğini ileri sürmektedir. Ayrıca aşıların veya antiviral ilaçların bu beyin bozukluklarını önlemede rol oynayıp oynayamayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu