TEKNOLOJİ

ChatGPT: Microsoft, sohbet robotu üreticisi OpenAI’ye milyarlarca yatırım yapacak

Microsoft, OpenAI ile ortaklığını genişletirken yapay zekaya (AI) çok yıllı, milyarlarca dolarlık bir yatırım yaptığını duyurdu.

OpenAI, popüler görüntü oluşturma aracı Dall-E’nin ve chatbot ChatGPT’nin yaratıcısıdır.

Windows ve Xbox üreticisi 10.000’e kadar işten çıkarma planlıyor, ancak yine de önemli stratejik alanlarda işe alım yapacağını söyledi.

Geçen hafta personele bir notla haberi veren CEO Satya Nadella, “Yapay zekadaki ilerlemelerle birlikte bir sonraki büyük bilgi işlem dalgası doğuyor” dedi.

Genişletilmiş ortaklığı açıklayan firma, AI’nın “kişisel bilgisayar, internet, mobil cihazlar ve bulutun büyüklüğünde bir etkisi olacağına” inandığını söyledi.

‘Kırmızı kod’

OpenAI’nin ChatGPT’si, sorulara inandırıcı bir şekilde insani yanıtlar verebilmektedir.

Öğrencilerin sınavlarda kopya çekmelerine yardımcı olmaktan kötü amaçlı yazılım yazmaya kadar teknolojinin potansiyel kötüye kullanımına ilişkin spekülasyonlar, teknolojinin arama da dahil olmak üzere birçok sektörde devrim yaratma potansiyeline sahip olduğuna dair önerilerle el ele gitti.

Microsoft, Bing arama motorunun sahibidir ve popülerlik açısından Google’ın gerisinde kalsa da, bazıları ChatGPT’nin sektör lideri için bir tehdit oluşturduğunu ileri sürmektedir.

New York Times , Google’ın rakiplerinin şirketin 149 milyar dolarlık arama işine girmesine neden olabileceği korkusuyla “kırmızı kod” ilan etmesine yol açtığını bildirdi .

Google daha önce bazı yapay zeka sistemlerini genel kullanıma sunmaktan geri durmuştu.

Firma, görüntü oluşturma sistemi Imagen’i piyasaya sürmediği için “etik zorluklara” atıfta bulundu.

Araştırmacılar, web’den alınan verilerle eğitilen sistemin “zararlı klişeleri ve temsilleri” öğrenme riski olduğunu söyledi.

Mavi gökler

Microsoft, “güvenilir ve güvenli AI sistemleri ve ürünleri oluşturmaya” kararlı olduğunu söyledi.

OpenAI teknolojisini “tüketici ve kurumsal ürünlerimizde” kullanacağını söyledi.

Firma, ChatGPT’nin yanı sıra basit metin talimatlarına yanıt olarak görüntüler oluşturan Dall-E’yi ve bilgisayar kodu yazmaya yardımcı olmak için AI kullanan bir sistem olan GitHub Copilot’u da üretiyor.

Microsoft, bulut bilgi işlem platformu Azure’un OpenAI’yi güçlendirmeye devam edeceğini söyledi.

Daha önceki raporlar, Microsoft’un OpenAI’ye 10 milyar dolar daha yatırım yapmayı düşündüğünü öne sürmüştü, ancak şirketin duyurusu, yatırımının ölçeği hakkında bir rakam ortaya koymadı.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu