SAĞLIK

Doğum sonrası psikoz nedir?

Nadir durum, Massachusetts'te üç çocuğun öldürülmesinden sonra gündemde

Bir annenin gerçeklik algısını değiştiren halüsinasyonlar ve sanrılar, doğum sonrası psikozun bir parçasıdır. Tedavisi mümkün olan hastalık acil bakım gerektirir.

Üç çocuğunu öldürmekle suçlanan Massachusetts’li bir kadın , akıl sağlığı savunucularının utanç içinde olduğunu söylediği ve genellikle annelerin tedavi görmesini engellediği nadir bir duruma ışık tuttu.

Doğum sonrası psikoz, halüsinasyonların ve sanrıların kişinin doğumdan sonra gerçeklik algısını değiştirdiği, bazen kişinin kendisine veya çocuklarına zarar vermesine neden olduğu bir hastalıktır.

Uzmanlar , durumun tedavi edilebilir olduğunu ancak acil psikiyatrik bakım gerektirdiğini söylüyor.

Massachusetts, Duxbury’den 32 yaşındaki anne Lindsay Clancy’nin doğum sonrası psikozu olup olmadığı net değil. Aile üyeleri Pazartesi günü NBC News’in telefonlarına ve e-postalarına yanıt vermedi ve yetkililer, geçen hafta kendini öldürmeye teşebbüs etmeden önce çocuklarını boğduğu iddia edildiğinde akıl sağlığının bir faktör olup olmadığını söylemedi.

NBC Boston’a göre Clancy, bir annenin bebeğiyle bağ kurma yeteneğini kesintiye uğratabilen bir tür depresyon olan doğum sonrası depresyondan muzdaripti. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri , doğum sonrası depresyonun yaklaşık 8 anneden 1’ini etkilediğini söylüyor.

Doğumdan sonra ortaya çıkabilecek birkaç duygudurum bozukluğundan biridir. Başka bir doğum sonrası kaygısı, yeni annelerin işlev görme yeteneğini bozacak kadar sakatlayıcı bir kaygıya neden olur. Prevalansına ilişkin tahminler, savunuculuk kuruluşu Postpartum Support International’ın annelerin %10’unda meydana geldiğini bildirmesiyle değişiklik göstermektedir.

Postpartum Psikoz , bebek sahibi olduktan sonraki en aşırı ruh hali bozukluğudur ve aynı zamanda en nadiridir – Postpartum Support International’a göre her 1000 doğumdan 1 veya 2’sinde görülür. Semptomların başlangıcı ani ve genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç gün veya hafta içinde ortaya çıkar, ancak daha sonra da ortaya çıkabilirler.

Halüsinasyonlar ve sanrılara ek olarak, doğum sonrası psikoz belirtileri uykusuzluk, sinirlilik, paranoya, huzursuzluk ve hızlı ruh hali değişimlerini içerir.

Kendine zarar verme veya başkalarına, özellikle de çocuklarına zarar verme düşünceleri de bu durumun bir parçası olabilir ancak daha az yaygındır. Doğum sonrası psikoz uzmanı ve Postpartum Support International’ın yönetim kurulu üyesi Michele Davidson, doğum sonrası psikozdan mustarip annelerin yaklaşık %5’inin intihara teşebbüs edeceğini ve %4’ünün bebeklerini öldüreceğini söyledi.

Bu anneler öldürdüklerinde, genellikle çocuklarını daha da kötü bir kaderden korudukları gibi yanlış bir fikre kapılırlar.

“Gerçek doğum sonrası psikozu olan neredeyse tüm vakalarda, gerçekten kötü niyet yoktur” dedi. “Temelde bu kadınlar bebeklerini kurtarmaya ya da bebeklerini yanlarında cennete götürmeye çalışıyorlar.”

Tedavinin önündeki engeller

Yardım istemek zor olabilir, dedi Dr. Case Western Reserve Üniversitesi’nde psikiyatri profesörü olan Phillip Resnick.

“Toplumumuzda bebek sahibi olan kadınların o bebeği hemen sevmeleri beklenir” dedi. “Bir kişi doğum sonrası depresyonu veya doğum sonrası psikozu geçirirse, doğal annelik duygularını hissedemeyebilir, o zaman kendini suçlu hissedebilir ve duygularını kocasına, kadın doğum uzmanına veya çocuk doktoruna söylemeye bile isteksiz olabilir.”

“Toplumumuzda bebek sahibi olan kadınların o bebeği hemen sevmeleri beklenir.”

DR. PHİLLİP RESNİCK, CASE WESTERN RESERVE ÜNİVERSİTESİ’NDE PSİKİYATRİ PROFESÖRÜ

Uzmanlar, hastalar semptomlarını doktorlara getirdiklerinde her zaman doğru bir teşhis alamadıklarını söylüyor.

Resnick, on yıllarını çocuklarını öldüren ebeveynleri inceleyerek geçirdi ve Haziran 2001’de beş çocuğunu birer birer ailenin küvetinde boğduğunu itiraf eden Teksaslı anne Andrea Yates davasında savunma için ifade verdi. Çocukları 6 ay ile 7 yıl arasında değişiyordu ve Yates’in avukatları , çocuklarını öldürmenin onları cehenneme gitmekten kurtaracağına karar verdiğinde  doğum sonrası depresyon ve doğum sonrası psikozdan muzdarip olduğunu söyledi .

Resnick, “Cinayetlerden üç hafta sonra onu ilk gördüğümde, haklı olduğunu ve çocukları için en iyisini yaptığını hissetti” dedi.

Aylar sonra, antidepresanlar ve antipsikotiklerle tedavi gördükten sonra Resnick, “daha önce psikotik inançları olduğunu ve elbette çocuklarını kaybettiği için korkunç bir pişmanlık ve şiddetli depresyon yaşadığını fark etti” dedi.

Yates, bu mahkumiyet bozulmadan önce başlangıçta cinayetten hüküm giymişti ve 2006 yılında delilik nedeniyle suçsuz bulundu. 

Şu anda bir akıl hastanesinde tedavi görüyor ve tesisten ayrılmaya uygunluğunu belirlemek için  yıllık duruşmaları reddetti .

Massachusetts’te, Lindsay Clancy iki cinayet ve üçer adet boğma, saldırı ve darpla suçlandı.

Kocası Patrick Cumartesi günü yaptığı açıklamada , eşinin belirsiz bir durumla mücadele ettiğini söyledi ve 5 yaşındaki kızları Cora’nın ölümünden sonra kendisi için af diledi; 3 yaşındaki oğlu Dawson ve 8 aylık oğlu Callan.

“Gerçek Lindsay, herkese – bana, çocuklarımıza, ailemize, arkadaşlarımıza ve hastalarına – cömertçe sevgi dolu ve ilgiliydi. Ruhunun lifleri sevgi dolu” diye yazdı. “Onun için şu an tek dileğim bir şekilde huzuru bulması.”

Wright’ta profesyonel psikoloji okulunda profesör olan Cheryl Meyer, Yates’in o zamanki kocası Rusty Yates, çocuklarının öldürülmesini akıl hastalığından sorumlu tuttu – çocuklarını öldüren doğum sonrası annelerin ortaklarından alışılmadık bir yanıt, dedi. Çocuklarını öldüren kadınlar hakkında iki kitabın ortak yazarı olan Devlet Üniversitesi.

“Bu adamlar genel olarak ‘Onun sonuna kadar cezalandırılmasını istiyorum’ demiyorlar. ‘Bu benim karım değil’ diyorlar” dedi.

Doğum sonrası psikozu önleme

Hamileler, doğum uzmanı-jinekologları ile önceden plan yaparak doğum sonrası psikoz geliştirme risklerini azaltmanın yollarını tartışabilirler.

Doğum sonrası psikoz nadir olmakla birlikte, belirli ruh sağlığı sorunları geçmişi olan kadınlar bunun için yüksek risk altındadır. Journal of Women’s Health’de 2006 yılında yayınlanan bir araştırma, doğumdan hemen sonra doğum sonrası psikoz gelişen kadınların %72 ila %88’inde bipolar veya şizoafektif bozukluk  olduğunu öne sürüyor .

Arkadaşlar veya aile, yeni bir annenin doğum sonrası psikozu olduğundan şüpheleniyorsa, acil tıbbi yardım almak çok önemlidir. Hastalık geçicidir ve antipsikotik ve antidepresan ilaçlara ek olarak elektrokonvülsif tedavinin etkili bir tedavi olduğu gösterilmiştir.

Postpartum Support International’dan çevrimiçi olarak, telefonla ve ülke çapındaki gönüllüler aracılığıyla da destek alınabilir.

Resnick, doğum yaptıktan sonra mücadele eden kadınlara yardım etmenin en iyi yolunun, yardım istemenin sorun olmadığını onlara bildirmek olduğunu söyledi.

“Bence ilk adım, damgalamayı azaltmak” dedi. “Annelik kapasitesinde azalma veya utanç verici bir davranış göstermiyor.”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu