SEYEHAT & TURİZM

Birleşik Krallık Sınır Gücü grevleri: 1 Şubat’ta grevler onaylandığı için gezginler aksama beklemeleri konusunda uyarıldı

1 Şubat'ta Birleşik Krallık'a giren yolcular, Sınır Gücü çalışanları greve giderken uzun kuyruklarla karşılaşabilir.

Sınır Gücü personeli de dahil olmak üzere Kamu ve Ticari Hizmet (PCS) sendikası üyeleri, daha önce Noel ve Yeni Yıl döneminde iş bıraktı. 

Şimdi, PCS’nin “yılların en büyük kamu hizmeti grevi” olacağını söylediği greve katılmaya hazırlanıyorlar. Sanayi eyleminin 1 Şubat’ta başlaması ve 2 Şubat sabah 7’ye kadar sürmesi planlanıyor. 

Hükümet, bu tarihte Birleşik Krallık’a girmeyi planlayan yolculara en son seyahat tavsiyelerini kontrol etmelerini ve normalden daha uzun kuyruklara hazırlıklı olmalarını tavsiye etti. eGates’i kullanabilen herkese de bunu yapması tavsiye ediliyor. 

İçişleri Bakanlığı ve Sınır Gücü yaptığı açıklamada, “Birleşik Krallık’a herhangi bir giriş noktasından seyahat ediyorsanız, aksamalara hazırlıklı olmalı ve seyahat etmeden önce kontrol etmelisiniz.” 

Birleşik Krallık’ta en kötü etkilenen neresi olabilir?

İlk Sınır Gücü saldırıları öncelikle Birleşik Krallık havaalanlarını hedef alırken, 1 Şubat’taki saldırılar limanları da içerecek.

Dover dahil tüm Birleşik Krallık havalimanlarına ve limanlarına uluslararası varışlar etkilenecektir. Fransa’nın kuzeyindeki Calais, Dunkirk ve Coquelles’deki İngiltere sınır kontrollerinin de etkilenmesi muhtemel.

Geçen yaz tatilciler , personel sıkıntısı ve yeni Brexit kontrollerinin neden olduğu yavaş sınır kontrolleri nedeniyle Dover Limanı’nda saatlerce süren gecikmelerle karşı karşıya kaldı .

İngiltere 2020’de Avrupa Birliği’nden ayrıldığından beri, Birleşik Krallık’taki gezginler kıtaya seyahat ederken daha sıkı sınır kontrolleriyle karşı karşıya kalıyor. Dover’da, kanalın İngilizce tarafında Fransız personel tarafından gerçekleştirilir.

Sınır Gücü saldırıları Noel seyahatini nasıl etkiledi?

Noel Sınır Gücü grevleri sırasında Heathrow , Gatwick , Manchester , Glasgow, Cardiff ve Birmingham’daki pasaport kontrolleri etkilendi. Doğu Sussex, Newhaven limanındaki Sınır Gücü personeli de grevlere katıldı.

Buna karşılık, hükümet 800’den fazla askeri personel ve memuru personel giriş kapılarına gönderdi.

Heathrow , bayram döneminden önce 25.000’e kadar güvenlikten temizlenmiş personeli işe alma ve eğitme göreviyle karşı karşıya kaldı; bu, havaalanının “büyük bir lojistik zorluk” olarak tanımladığı bir görevdi. eGates’i kullanmaya uygun olmayan yolcular, Sınır Kontrol’de daha uzun bekleme süreleriyle karşı karşıya kaldı.

Manchester Havalimanı’nda 200 yeni güvenlik personeli işe alınıyor, ancak bunlar Nisan 2024’e kadar göreve başlamayacak.

Havacılık analitiği şirketi Cirium’a göre, grev döneminde etkilenen havalimanlarına 2 milyona kadar yolcu taşıyan 10.000’den fazla uçuş geldi.

Hükümet kesintileri nasıl azaltabilir?

İngiltere hükümeti yaptığı açıklamada, “Hükümetin dört bir yanından askeri personel, memurlar ve gönüllüler, potansiyel bir grev eylemi durumunda Birleşik Krallık’taki havaalanlarında ve limanlarda Sınır Gücünü desteklemek için eğitiliyor.”

“Sınır Kuvvetleri, kritik talebi karşılamak ve yolcuların ve malların sınırdan akışını desteklemek için kaynakları konuşlandırmaya hazır, ancak Birleşik Krallık’a girenlerin olası aksamalara hazırlıklı olması gerekiyor.”

Ancak silahlı kuvvetlerin başkanı önceki grevlerde, bunların grevdeki işçiler için “yedek kapasite” olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi.

ABD Savunma Kurmay Başkanı Amiral Sir Tony Radakin Sunday Telegraph’a “Meşgulüz ve ulus adına pek çok şey yapıyoruz – birincil rolümüze odaklanmalıyız” dedi.

Pasaport kontrollerinde sorun çıkma tehlikesi var mı?

Steve Dann, grev eylemi sırasında sınırlarda emniyet ve güvenliğin “pazarlık konusu olmayacağı” konusunda ısrar etti.

Ancak sendikalar, askeri personelin bu işleri yapmak için uygun niteliklere sahip olmadığı konusunda uyarıda bulundu. PCS, Sınır Gücü üyelerinin “kendi alanlarında uzman olduğunu ve sadece birkaç günlük eğitim görmüş kişilerin yerini alamayacağını” söyledi.

Sınır güçleri yetkilileri neden grev yapıyor?

Grev, binlerce memur tarafından yürütülen daha büyük ve koordineli bir eylemin parçası. 214 devlet dairesinde ve diğer kamu kurumlarında 100.000 PCS üyesi harekete geçmek için oy kullandı

Üyeler yüzde 10,6’lık göz yaşartıcı enflasyonu gerekçe göstererek  yüzde 10’luk bir maaş artışı talep ediyorlar.

PCS genel sekreteri Mark Serwotka, grevin “önemli aksamalara” neden olacağını söyledi – ancak yaşam maliyeti krizinin işçileri grev yapmaktan başka çaresi olmadan “çaresiz” bıraktığını da sözlerine ekledi.

“Üyelerimiz gıda bankalarını kullandıkları ve şu anda ısıtmayı açamadıkları için endüstriyel önlem almaktan başka seçeneğimiz yok” dedi.

“Hükümet masaya para koyarsa yarın bu grevleri durdurabilir.”

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu