EKONOMİ

Uzman Euronews’e göre ekonomik durgunluk tahminleri endişe kaynağı yaratıyor.

Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın Washington'daki yıllık toplantıları, dünyanın dört bir yanındaki ekonomiler, pandeminin mali yansımaları, Ukrayna'daki savaş ve enflasyon da dahil olmak üzere bir dizi krizle karşı karşıya kalırken geliyor.

Hikaye Öne Çıkanlar
  • Knowledge is power
  • The Future Of Possible
  • Hibs and Ross County fans on final
  • Tip of the day: That man again
  • Hibs and Ross County fans on final
  • Spieth in danger of missing cut

Salı günü kurum, Dünya Ekonomik Raporu’nun yayınlanmasının ardından küresel büyümenin gelecek yıl yüzde 2,7’ye yavaşlayacağını duyurdu.

Rapor, “en kötüsünün henüz gelmediğini” öngörüyor ve birçokları için gelecek yılın “bir durgunluk gibi hissedileceğini” ekliyor.

Birleşik Krallık’ta, artan enflasyon hane halklarını vururken ve İngiltere Merkez Bankası’nı, faaliyet durağanlaşsa bile faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltmeye zorladığından, ekonomi keskin bir şekilde yavaşlayacak gibi görünüyor. 2023 için İngiltere’nin ekonomik büyümesinin sadece %0,3 olması bekleniyor.

Euronews’e konuşan Birleşik Krallık Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi Baş Ekonomi Danışmanı Vicky Pryce, “Kesinlikle endişe verici, Birleşik Krallık’ta endişe verici ve Avrupa’da endişe verici. Ve tabii ki aynı zamanda endişe verici” dedi. Uluslararası Para Fonu.”

“Şu anda Birleşik Krallık’ta gördüğümüz şey, belki de dünyanın normale dönüş açısından görmek isteyebileceği şeye aykırı olarak açıklanmakta olan türden bir ekonomi politikasıdır.”

Pryce, “Genel olarak, elbette, son birkaç ayda gördüğümüz şey, enflasyonu kontrol altına almaya çalışan hem para hem de maliye politikasının sıkılaştırılmasıdır” dedi.

Pek çok ülke, Ukrayna’nın işgalinin ekonomileri üzerindeki büyük etkilerini halihazırda görüyor ve IMF’nin korkunç tahminleri, büyümedeki düşüşlere ilişkin diğer tahminlerle aynı çizgide.

Parasal fonun genel müdürü Kristaline Georgieva, küresel karar vericileri enflasyonun kontrol edilemez hale gelmesini engellemeye çağırdı.

Georgieva Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, “Enflasyonun kontrolden çıkmış bir tren haline gelmesine muhtemelen izin veremeyiz – büyüme için kötü, insanlar için kötü, özellikle yoksul insanlar için kötü” dedi.

Pryce, “Hala bir kriz durumunda olduğumuza şüphe yok” dedi. “Ukrayna’daki savaştan önce yapılan hiçbir tahmin, o zamandan beri gördüğümüz çok keskin bir enflasyon artışını hesaba katmadı.”

“Elbette şu anda olan şey şu ki, ülkeler bu yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya. Daha yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıyalar” diye açıkladı.

Pryce, “Dünyanın dört bir yanındaki tahvil piyasaları, birikmiş olan ve önümüzdeki yıl da birikmeye devam edecek olan borç seviyesinden endişe duyuyor çünkü elbette şu anda başa çıkılması gereken başka bir kriz var” dedi.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu