EKONOMİ

İngiltere geçen yıl resesyondan çok dar bir farkla kurtuldu. 2024’te bu kadar şanslı olmayabilir

Birleşik Krallık ekonomisi 2022’nin son çeyreğinde yatay bir seyir izledi, bu da resesyona girmekten kurtulduğu anlamına geliyor . Ancak bu yıl için görünüm çok daha kötü.

Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) Temmuz-Eylül çeyreğinde %0,2 düşmüştü ve üst üste iki çeyrek daralma ülkeyi resesyona sürükleyebilirdi. Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) Cuma günü yaptığı açıklamada, Ekim-Aralık dönemi için GSYİH’nın sıfır büyüme gösterdiğini söyledi.

Ekonomi, 2021’deki %7,6’lık büyümenin ardından 2022’nin tamamı için %4 büyüdü. Performansının bu yıl keskin bir şekilde kötüleşmesi muhtemel: Uluslararası Para Fonu, Birleşik Krallık’ın küçülen tek büyük ekonomi olacağını tahmin ediyor 2024’te. Ve geçen hafta, İngiltere Merkez Bankası, bu yıl Birleşik Krallık ekonomik çıktısında, IMF’nin tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olarak, %0,5’lik bir düşüş tahmininde bulundu.

Cuma günkü verilerin ayrıntılarına bakan yorumcular bardağın yarısının boş olduğunu gördüler.

Pantheon Macro Economics’in İngiltere baş ekonomisti Samuel Tombs, “Arka arkaya iki çeyrek düşen GSYİH’nın bilgiççe tanımında durgunluk yok, ancak yine de felaket bir performans” dedi. “Birleşik Krallık, GSYİH’nın henüz Covid öncesi zirvesini henüz aşmadığı ‘tek’ G7 ülkesi.”

Benzer şekilde İngiliz Ticaret Odası araştırma başkanı David Bharier, dördüncü çeyrekte üretim sektöründeki “endişe verici” düşüşe ve Aralık ayında İngiltere GSYİH’sındaki %0,5’lik düşüşe dikkat çekti.

“Küçük işletmeler, karantinalar, küresel tedarik zinciri krizleri, Brexit ve artan enerji maliyetleri dahil olmak üzere üç yıl boyunca ekonomik şoklar gördü” dedi.

Grevler acıtıyor

Birleşik Krallık’ın baskın hizmet sektöründeki üretim, yaygın grevlerin görüldüğü bir ay olan Aralık ayında %0,8’lik bir düşüşle dördüncü çeyrekte durgunlaştı.

ONS, demiryolu ve posta grevlerinin bazı işletmeleri vurduğuna dair “anekdot niteliğinde kanıtlar” olduğunu söyledi. ONS ekonomik istatistikler müdürü Darren Morgan, kamu hizmetlerinin de Aralık ayındaki grevlerden olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Endüstriyel eylemin mevcut çeyrekte de ekonomik çıktıyı azaltması muhtemel. 1 Şubat’ta, sendikaların on yıldan fazla bir süredir en büyük tek günlük grev olduğunu söylediği bir günde, İngiltere genelinde yarım milyona yakın işçi iş bıraktı . Binlerce ambulans çalışanı ve üniversite personeli de Cuma günü grevde.

Ülkeyi kasıp kavuran grev dalgasında yer alan işçilerin çoğu, yükselen fiyatlar yaşam standartlarını düşürdüğü için daha yüksek ücret talep etti. Aralık ayında yüzde 10,5 olan enflasyonla mücadelesinde İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını artırarak ekonomik faaliyeti kısıtlıyor. İngiltere’deki tüketiciler, faiz oranları yükseldikçe daha pahalı hale gelen değişken oranlı ipoteklere sahip olduğundan, oran artışlarına karşı özellikle hassastır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu