EKONOMİ

Temel Fed enflasyon ölçüsü, fiyatların Mayıs ayında sadece %0,3 arttığını belitriyor

  • ABD Merkez Bankası’nın yakından takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi bu ay %0,3 arttı.
  • Yılda, çekirdek PCE enflasyonu %4,6 arttı, ancak manşet sayısı sadece %3,8 arttı.
  • Harcama, %0,2 tahmininin altında ve Nisan ayındaki %0,6′lık artıştan keskin bir düşüşle ay için sadece %0,1 arttı. Kişisel gelir, %0,3 tahmininin önünde %0,4 arttı.

Cuma günü yayınlanan Ticaret Bakanlığı raporuna göre, tüketici harcamaları önemli ölçüde yavaşladığından enflasyon baskıları Mayıs ayında hafifçe azaldı.

ABD Merkez Bankası’nın yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi , gıda ve enerji hariç tutulduğunda aylık bazda %0,3 artarak Dow Jones tahmini ile uyumlu bir rakam oldu. Çekirdek PCE, bir yıl öncesine göre %4,6 artarak beklenenden 0,1 puan daha az arttı.

Nisan ayında endeks aylık %0,4 ve bir yıl öncesine göre %4,7 arttı.

Değişken gıda ve enerji bileşenleri dahil edildiğinde, enflasyon önemli ölçüde daha yumuşaktı – ayda sadece %0,1 ve bir yıl öncesine göre %3,8 arttı. Bunlar sırasıyla Nisan için bildirilen %0,4 ve %4,3′lük artışlardan düştü. Manşet yıldan yıla rakam, Nisan 2021′den bu yana en düşük, çekirdek ise Ekim 2021′den bu yana en düşük rakam oldu.

Enflasyon bir miktar geri çekilirken, harcamalar ay için sadece %0,1 artarak %0,2 tahmininin altında ve Nisan’daki %0,6′lık artıştan keskin bir düşüş yaşadı. Bu yavaşlama, kişisel gelirin %0,3′lük tahminin önünde %0,4′lük hızlanmasına rağmen geldi.

LPL Financial’ın baş ekonomisti Jeffrey Roach, “Tüketiciler bastırılmış harcama talebinin çoğunu serbest bıraktığından, harcama savurganlığı muhtemelen sona yaklaşıyor” dedi.

Cuma günkü veriler enflasyonun kademeli olarak doğru yönde ilerlediğini gösterse de, hala Fed’in %2′lik uzun vadeli hedefinin oldukça üzerinde. Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell bu hafta, bu seviyenin birkaç yıl içinde elde edilemeyeceğini söyledi.

Fed yetkilileri, Haziran ayının başlarında yaptıkları toplantıda, yıl sonuna kadar en az iki çeyrek puanlık faiz artışı beklediklerini belirtmişlerdi. Daha fazla artıştan yana olmayan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic bile Perşembe günü, ne bu yıl ne de 2024′te herhangi bir kesinti görmediğini söyledi.

Tüccarlar, CME Group hesaplamalarına göre, Fed’in Temmuz toplantısında çeyrek puanlık bir artışı onaylaması ihtimalini yaklaşık %87 olarak fiyatlıyor, bu oran Cuma günkü verilerin ardından çok az değişti.

Fiyatlar yükseldikçe, tüketiciler harcama hızını yavaşlattı ve daha fazla para koydu. Mayıs ayında kişisel tasarruf oranı, Nisan ayındaki %4,3′ten %4,6′ya yükseldi.

Harcama, tüketicilerin daha yüksek fiyatlı ürünlere yöneldiği Covid pandemik trendinden bir geçişle hizmetlere geri döndü .

Ticaret Bakanlığı’nın Ekonomik Analiz Bürosu’na göre, harcamalar hizmetler için aylık 52 milyar dolar artarken, mallar için 33.1 milyar dolar düştü. Bu, mal fiyatlarının %0,1 düşmesi ve hizmetlerin %0,3 artmasıyla geldi.

Enerji fiyatları %3,9 düşerken gıda fiyatları sadece %0,1 arttı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu