EKONOMİ

Bankacılık krizi, ECB politika yapıcılarını oran artışlarını yeniden düşünmeye zorluyor, ancak yine de sıkı bir şekilde enflasyona bağlanılıyor.

  • Euro bölgesindeki manşet enflasyon Mart ayında önemli ölçüde düştü, ancak değişken enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi.
  • Mart ayındaki bankacılık krizi, Avusturya Ulusal Bankası Başkanı Robert Holzmann gibi bazı ECB politika yapıcılarının bir sonraki adımlarını yeniden düşünmelerine neden oldu.
  • Visco, ECB’nin faiz artırım gidişatını değerlendirirken sabırlı olunması çağrısında bulundu, ancak politika yapıcıların, çekirdek enflasyonun aşağı inmekte olduğuna dair işaretler için verileri inceleyeceklerini ve bankanın %2′lik orta vadeli enflasyon hedefinin görünürde olduğunu söyledi.

Avrupa Merkez Bankası politika yapıcıları, geçen ayki bankacılık kargaşasının ışığında faiz oranı artışlarının yolunu yeniden gözden geçiriyor, ancak çekirdek enflasyonu dizginleme konusundaki kararlılığını sürdürüyor.

ABD merkezli Silicon Valley Bank’ın Mart başında iflas etmesiyle harekete geçen bulaşma korkuları, eyaletteki diğer birkaç bölgesel kredi kuruluşunun da düşmesine yol açtı ve Avrupa’daki diğer İsviçreli dev UBS tarafından Credit Suisse’in acil kurtarılmasıyla doruğa ulaştı.

O dönemdeki panik, yatırımcıların ve mudilerin küresel bankacılık sektöründen kaçmasına neden olsa da, o zamandan beri piyasa, banka başarısızlıklarının sistemik bir sorundan ziyade iş modellerindeki kendine özgü zayıflıkların sonucu olduğu konusunda bir fikir birliğiyle sakinleşti.

ECB , bankacılık krizinin zirve yaptığı Mart ortasında, merkez bankasına duraklaması yönündeki bazı çağrılara rağmen faiz oranlarını 50 baz puan artırdı .

Ancak bu hafta, birkaç Yönetim Konseyi üyesi, enflasyonla mücadele çabasıyla faiz oranlarının artmaya devam etmesi nedeniyle, zincirleme bir ekonomik etki riskine dikkat çekti.

Euro bölgesindeki manşet enflasyon, büyük ölçüde düşen enerji fiyatlarının bir sonucu olarak Mart ayında önemli ölçüde düşerek yıllık %6,9′a geriledi . Bununla birlikte, değişken enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %5,7′ye yükseldi.

Geçen ayın olayları, Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann gibi bazı ECB politika yapıcılarının yeniden düşünmesine neden oldu.

Daha önce, ECB’nin Yönetim Konseyi’nin Mayıs’taki bir sonraki toplantısında 50 baz puanlık bir artışla başlayarak, dört adede kadar faiz artışı daha düşünmesi gerekebileceğini öne sürmüştü.

Ancak Perşembe günü CNBC’ye verdiği demeçte, iki ay önceki bu yorumlardan bu yana “işlerin değiştiğini” ve merkez bankasının durumu bir sonraki toplantıdan sonra daha yakından değerlendirmesi gerekeceğini söyledi.

Holzmann, Washington’daki IMF Bahar Toplantılarında CNBC’den Joumanna Bercetche’ye, “ABD’de ve İsviçre’de yaşanan banka krizinde kesinlikle yaşadıklarımız, bu durum görünümün değişmesine yol açtı ve görünüm değişirse görüşlerimizi değiştirmeliyiz” dedi. DC

Çekirdek enflasyonun devam etmesinin hala dikkate alınması gerektiğini, ancak finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaşması ve hane halkı ve işletmelerin krediye erişiminin azalmasıyla birlikte önemli olan “tek kısım” olmadığını da sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu