SAĞLIK

Şirket, zayıflama ilacı Wegovy arzının önümüzdeki birkaç ay içinde iyileşmesinin beklendiğini söylüyor

İlaç üreticisi Novo Nordisk, geçen yılki yaygın kıtlıkların ardından popüler ilacın üretimini hızlandırdığını söyledi.

Popüler zayıflama ilacı Wegovy’nin üreticisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki eczanelerde yetersiz tedarik edilen ilacın üretimini artırdığını söyledi.

İlaç üreticisi Novo Nordisk’in yöneticileri Çarşamba günü yatırımcılarla yaptıkları bir telefon görüşmesinde, uyuşturucunun artan popülaritesi nedeniyle geçen yıl yaygın bir kıtlıkla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Şirketin CEO’su Lars Jorgensen telefon görüşmesinde “Hastaların sıraya dizildiğini biliyoruz” dedi.

Novo Nordisk , 28 Aralık’ta tedarik sorunlarının ardından ilacın tüm dozlarının tekrar bulunacağını, ancak ilacın dağıtım merkezlerinden eczanelere ulaşmasının zaman alabileceğini de sözlerine ekledi.

Jorgensen, Wegovy için “bastırılmış talep” olmaya devam ediyor, ancak Novo Nordisk’in önümüzdeki birkaç ay içinde daha fazla ilaç arzı mevcut olduğu için bunun daha az sorun haline gelmesini beklediğini söyledi.

“Gördüğümüz trend çizgisi bizi açıkça cesaretlendiriyor, ancak bunun normalleşeceğine de inanıyoruz” dedi.

Wegovy veya semaglutide, GLP-1 agonistleri adı verilen bir ilaç sınıfının parçasıdır. Yiyecek alımını azaltmaya ve iştahı kesmeye yardımcı olan bir hormonu taklit ederler. Klinik çalışmalarda Wegovy’nin vücut ağırlığını  yaklaşık %15 oranında azalttığı gösterilmiştir .

İlaç pahalı, ayda yaklaşık 1.300 dolara mal oluyor ve sigorta şirketleri genellikle bunu karşılamıyor .

Wegovy kıtlığı, ABD’deki bazı insanları onu almayı bırakmaya zorladı ve kilolarının bir kısmını veya tamamını geri almalarına yol açtı .

Diğerlerine kilo kaybı için etiket dışı Ozempic reçete edildi ve bu ilacın kıtlığına neden oldu. Ozempic, Wegovy ile aynı ilaçtır, sadece daha düşük bir dozdadır ve Tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düzenlemek için kullanılması onaylanmıştır. Her ikisi de Novo Nordisk tarafından yapılmıştır.

Novo Nordisk’in Kuzey Amerika operasyonları başkanı Doug Langa, telefon görüşmesinde hastaların ilacı bulmakta yaşadıkları zorluklara dikkat çekti, ancak şirketin artık ilacın daha yaygın olarak bulunmasını “dört gözle beklediğini” de sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu