SAĞLIK

Ekonomist, Oxford sıtma aşısının piyasaya sürülmesinin Sahra altı Afrika’da ‘büyük’ ​​etkileri olabileceğini duyuruyor

  • Aşıyı geliştiren Oxford Üniversitesi’nin Jenner Enstitüsü, sıtmanın ağırlıklı olarak Sahra altı Afrika’da olmak üzere yılda yaklaşık 800.000 kişiyi öldürdüğünü tahmin ediyor.
  • R21 aşısı, DSÖ’nün %75’lik etkinlik hedefini geçen türünün ilk örneğiydi, ancak son aşama denemelerinden elde edilen veriler hâlâ beklemede.
  • Capital Economics gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti William Jackson’a göre, başarılı bir lansman ”önemli olumlu ekonomik sonuçlara” sahip olabilir.

Nijerya bu hafta, Oxford Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından geliştirilen ve potansiyel olarak milyonlarca hayatı kurtarmanın ve Afrika’nın uzun vadeli ekonomik beklentilerini artırmanın yolunu açan yeni bir sıtma aşısını geçici olarak onaylamak için Gana’ya katıldı.

Dünya Sağlık Örgütü‘ne göre dünya çapındaki tüm sıtma ölümlerinin %31,3’ünü oluşturan Afrika’nın en büyük ekonomisi, Gana’nın temizlenen ilk ülke olmasından sadece bir hafta sonra, Salı günü R21/Matrix-M sıtma aşısının piyasaya sürülmesi için yasal izin verdi. yeni çekim

Her iki ülke de, sivrisineklerin taşıdığı hastalıktan ölüm riskinin en yüksek olduğu yaş grubu olan 5 ila 36 aylık çocuklar üzerinde kullanılmak üzere aşıyı onayladı.

Aşıyı geliştiren Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü, sıtmanın yılda yaklaşık 800.000 kişiyi öldürdüğünü tahmin ediyor. Bu kayıplar, ağırlıklı olarak, beş çocukluk ölümünden birinin hastalıkla ilişkili olduğu Sahra altı Afrika’da meydana geliyor. DSÖ, 2020′de 241 milyon klinik sıtma vakasının meydana geldiğini ve çoğu Afrika’da çocuklar olmak üzere 627.000 ölümle sonuçlandığını değerlendirdi.

R21 baş araştırmacısı Profesör Adrian Hill, “Bu, Oxford’da 30 yıllık sıtma aşısı araştırmasının, en çok ihtiyaç duyan ülkelere yeterli ölçekte sağlanabilen yüksek etkili bir aşının tasarımı ve sağlanmasıyla bir doruk noktasını işaret ediyor” dedi. Matrix-M programı ve Jenner Enstitüsü direktörü, 13 Nisan’da Gana’nın düzenleyici izninin duyurulması üzerine söyledi.

Kenya’da sıtma aşısının lansmanı sırasında 13 Eylül 2019′da Kenya’nın batısındaki Homabay İlçesi, Ndhiwa’da bir sağlık çalışanı bir çocuğu sıtmaya karşı aşılıyor.
Brian Ongoro | AFP | Getty Resimleri

2021′de DSÖ, 2019′dan beri 800.000 çocuğu takip eden Gana, Kenya ve Malavi’deki pilot programların ardından GSK’nın Sahra altı Afrika’da kullanıma sunulması için GSK’nın RTS,S sıtma aşısına imza attı . hastalıkla mücadelede çok daha güçlü olmak.

R21 aşısı, DSÖ’nün %75’lik etkinlik hedefini geçen türünün ilk örneğiydi, ancak son aşama denemelerinden elde edilen veriler hâlâ beklemede.

Aşı, yılda yaklaşık 200 milyon doz sağlama kapasitesine sahip olduğunu öne süren Hindistan’ın Serum Enstitüsü tarafından üretiliyorken, aşının hem üretilmesi ucuz hem de taşınması kolay olduğu bildiriliyor.

‘Uzun vadeli büyümeye büyük destek’

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, sıtmanın birçok ulusal ekonomi için büyük bir yük olduğunu, özellikle de birçok fakir ülkenin en çok etkilenenler arasında yer aldığını vurgulamaktadır. CDC, bu nedenle, hastalığın “kısır bir hastalık ve yoksulluk döngüsünü sürdürdüğünü” söylüyor.

Aşının ekonomik etkisi, lojistik zorluklar, daha büyük çocuklara ve yetişkinlere ne ölçüde bağışıklığın sağlanabileceği ve bağışıklığın süresi gibi şu anda bilinmeyen çok sayıda faktöre bağlı olsa da, başarılı bir şekilde kullanıma sunulmasının ”önemli olumlu etkileri” olabilir. Capital Economics gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti William Jackson’a göre ekonomik çıkarımlar.

Jackson, daha düşük çocuk ölüm oranlarının, nüfusun önleme ve tedavi maliyetlerini azaltacağını ve çeşitli tahminlerin, ağır şekilde etkilenen ülkelerde hane gelirinin yaklaşık %3,8′inin bu tür önlemlere harcanabileceğini öne sürdüğünü belirtti.

“Kamu sağlık harcamalarının üzerindeki yükü de azaltacaktır. Jackson, Perşembe günü bir araştırma notunda, bu kaynaklar diğer tüketim için serbest bırakılabilir veya tasarruf edilebilir, bu da yerel yatırım için kullanılabilecek kaynak havuzunu artıracaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu