SAĞLIK

Yapılan Bir Çalışma, Daha Fazla Egzersiz Yapan Çocukların Daha Az Hastalanabileceğini Öneriyor

Bilim adamları, çocukların fiziksel aktiviteleri arttıkça solunum semptomları yaşamaya yatkınlıklarının azaldığını buldular.

Fiziksel aktivitenin sağlık ve esenlik için – hatta çocuklar için bile – kritik olduğu yaygın bir bilgidir. Ancak, son araştırmalar dört gençten üçünün yeterince egzersiz yapmadığını bildirdi .

Şimdi, yeni bir çalışma, sağlıklı dozda fiziksel aktivite yapmayan çocukların solunum yolu hastalığına yakalanma olasılığının daha yüksek olabileceğini buldu.

24 Ocak’ta Pediatric Research’te yayınlanan araştırma, 2018 ile 2019 yılları arasında 4-7 yaşları arasındaki 104 Polonyalı çocukta fiziksel aktiviteyi ölçtü ve solunum semptomlarını izledi.

Çocuklar, 40 gün boyunca günde 24 saat uyku sürelerini ve aktivite düzeylerini kaydeden bir kol bandı taktılar. Ayrıca, günlük anketleri kullanan ebeveynler, çocuklarında öksürme veya hapşırma gibi herhangi bir solunum semptomu kaydetti.

Ek araştırmalarda, ebeveynler, aşılar, spora katılım ve evcil hayvan tüyü veya sigaraya maruz kalma dahil olmak üzere çocuklarının yaşamının diğer yönleri hakkında bilgi verdiler.

Ekip, verileri analiz ettikten sonra, çalışmanın başında daha yüksek aktivite seviyelerine sahip olan çocukların sonraki altı hafta boyunca daha az solunum yolu enfeksiyonu semptomu gösterdiğini buldu.

Örneğin, araştırmanın ilk iki haftasında günde ortalama 5.668 adım atan 47 çocuktan, sonraki altı hafta boyunca üst solunum yolu semptomları yaşadıkları toplam gün sayısı 947 idi.

Buna karşılık, çalışmanın ilk haftalarında günde ortalama 9.368 adım atan 47 çocuk arasında, takip eden altı hafta boyunca solunum semptomları gösterdikleri toplam gün sayısı 724 idi.

Yazarlar ayrıca her günlük 1000 adımlık artışla, solunum semptomlarının yaşandığı gün sayısının ortalama 4,1 gün azaldığını bulmuşlardır.

Ayrıca, haftada üç saat veya daha fazla spor yapan çocukların, spor yapmayanlara göre daha az solunum yolu enfeksiyonu semptomu yaşadıkları görüldü.

Ek olarak, bilim adamları üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları ile uyku süresi, kardeş sayısı, aşılar veya evcil hayvan tüyü veya sigaraya maruz kalma arasında hiçbir ilişki bulamadılar.

Çalışma yazarları, daha yüksek egzersiz seviyelerinin enflamatuar sitokinleri azaltabileceğinden ve bağışıklık hücresi fonksiyonunu destekleyebileceğinden şüpheleniyor. Ayrıca, fiziksel aktivitenin kasların spesifik bağışıklık modülatörlerini serbest bırakmasına yardımcı olabileceğini varsayıyorlar. Bununla birlikte, egzersizin çocuklarda teşvik ettiği potansiyel bağışıklık modüle edici mekanizmaları belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Yine de, araştırmalarının gözlemsel doğası nedeniyle, yüksek fiziksel aktivitenin gençlerde solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha az duyarlılığa neden olup olmadığını kesin olarak belirleyemeyeceklerini vurguluyorlar.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu