EKONOMİ

Noel kesintileri mağaza satışlarında şok düşüşe neden oldu

Mağaza satışları, tüketicilerin harcamaları kısmasıyla hem Aralık ayında hem de geçen yılın tamamında rekor rakamlarla düştü.

Noel nedeniyle mağazalar için önemli bir sezon olan geçen ay perakende satışların artması bekleniyordu.

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) de geçen yılki perakende satışların şimdiye kadarki en kötü düşüşü kaydettiğini doğruladı.

2021 ile 2022 arasında %3 düştü ve bu, ONS kayıtlarının başladığı 1997’den bu yana en büyük düşüş.

Fiyatlar, özellikle milyonlarca hane üzerinde baskı oluşturan artan enerji maliyetleri nedeniyle geçen yıldan bu yana keskin bir şekilde artıyor.

Enflasyon oranı yavaşlamaya başlarken, %10,5 ile 40 yılın en yüksek seviyesine yakın olmaya devam ediyor.

ONS, perakendecilerin “tüketicilerin artan fiyatlar ve satın alınabilirlik endişeleri nedeniyle harcamalarını kıstığını” belirttiklerini söyledi.

Aralık ayında satın alınan mal ve gıda miktarı düşerken, artan fiyatlar , çok sayıda perakendecinin Noel döneminde değere dayalı güçlü satış rakamları bildirdiği anlamına geliyor.

Muhasebe firması EY’de Birleşik Krallık ve İrlanda perakende stratejisi lideri Silvia Rindone, “Satış büyümesinin, müşterilerin daha fazla satın almak yerine enflasyon nedeniyle daha fazla harcama yapması tarafından yönlendirildiğini belirtmekte fayda var” dedi.

Norwich’teki bir büyük mağaza olan Jarrold’un genel müdürü John Adams, Noel satışlarının %13 arttığını söyledi. Ancak, insanların daha az ürüne daha fazla para harcadığı ortaya çıktı.

“Bizim bakış açımızdan, muhtemelen ne satın aldıkları konusunda daha fazla dikkate alındıklarını düşünüyorum, bu nedenle ortalama birim işlemin gerçekten arttığını gördük” dedi. “İnsanlar, belki de anlamsız şeyler satın almak yerine kaliteyi satın alma ve şeylere yatırım yapma eğilimindeydi.”

 

Erken stok yapmak

Gıda dışı mağazaların hacminde keskin bir düşüş oldu, ancak ONS’ye göre gıda mağazaları da Aralık ayında satışlarda düşüş bildirdi.

Aralık ayında gıda satışlarındaki düşüşün, insanların Noel için daha erken stok yaptıkları görüşünü güçlendirdiğini söyledi. Kasım ayında gıda mağazalarında perakende satış hacmi %1 arttı.

ONS anketler ve ekonomik göstergelerden sorumlu müdür yardımcısı Heather Bovill, “Alışveriş yapanların erkenden stok yapmasıyla geçen ay yaşanan artışın ardından, süpermarketlerin bunun artan gıda fiyatları ve artan yaşam maliyetinden kaynaklandığını bildirmesiyle gıda satışları Aralık ayında yeniden düştü” dedi. .

İzlanda ve Wickes’in eski patronu Bill Grimsey, BBC’nin Today programına şunları söyledi: “Noel, özellikle hacimlerin çok önemli olduğu gıda sektöründe, perakendeciler için kar ve zarar arasında bir fark yaratmak için kilit ticaret zamanıdır.”

Çevrimiçi satışlar da Kasım ve Aralık ayları arasında düştü. Online satışların oranı bir önceki aya göre %25,9’dan %25,4’e geriledi.

Bayan Bovill, perakendecilerden gelen geri bildirimlerin “posta grevlerinin insanları mağazadan daha fazla mal satın almaya yönelttiğini” gösterdiğini söyledi.

Bay Adams şunları söyledi: “Girişimiz 2019’un ilerisindeydi, yani pandemi seviyelerinin çok ilerisindeydi. Bence özellikle Noel’e yaklaşırken insanlar meydana gelen grevler nedeniyle teslimatın aksamasından endişe ediyorlardı, bu yüzden kesinlikle bir dönüş oldu. mağaza deneyimi.”

Aralık 2019'dan 2021'in başlarına kadar satış değerlerinin ve satış hacimlerinin birbiriyle uyumlu olduğunu, ancak o zamandan beri satış değerlerinin yükseldiğini ancak hacimlerin düştüğünü gösteren, endeks yılı olarak 2019'u kullanan Büyük Britanya'daki perakende satışları izleyen bir çizgi grafik, alışveriş yapanların daha fazla harcadığını ancak daha az satın aldığını öne sürüyor.

İngiltere’nin en büyük süpermarket zinciri Tesco’nun başkanı John Allan, ileriye bakıldığında, enflasyonun yıl ortasında keskin bir şekilde düşeceğini ummakla birlikte, “bu, fiyatların düşeceği anlamına gelmez” dedi.

“Bence bu, fiyatlardaki artışın bu yılın ikinci yarısında çok daha az keskin olacağını umuyoruz ve muhtemelen 2024 ve sonrasında normal enflasyon seviyesini görmeden önce olacak” dedi. Önceki yıllarda keyif aldım.”

Allan, hükümeti ekonomik büyümeyi hızlandırmaya yardımcı olacak ayrıntılı bir plan sunmaya çağırdı.

“Hükümetten görmek istediğimiz şey, gerçekten ciddi, üzerinde düşünülmüş, uzun vadeli bir büyüme planı” dedi. “Uzun vadeli büyüme, vatandaşlarımız için yaşam standartlarını gerçekten yükseltebilmemizin tek yolu.”

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu