TEKNOLOJİ

Amazon’un Bezos sonrası deneyi tam olarak planlandığı gibi yürümedi

  • Amazon CEO’su Andy Jassy’nin şimdiye kadarki görev süresi, yavaşlayan büyüme, düşen hisse senedi fiyatları ve çok sayıda işten çıkarmayla gölgelendi.
  • Jassy, ​​Ocak ayındaki 18.000 işten çıkarmanın ardından Pazartesi günü 9.000 kişiyi daha işten çıkaracağını duyurdu.
Amazon CEO’su Jeff Bezos, 2 Kasım 2021′de Glasgow, Birleşik Krallık’ta düzenlenen SECC’de COP26′nın üçüncü gününde düzenlenen bir Orman ve Arazi Kullanımı Eylemi etkinliğinde konuşuyor.
Paul Ellis | Getty Resimleri

Amazon ne zamaniki yıldan biraz daha uzun bir süre önce, kurucu ve zamanın CEO’su Jeff Bezos’un yönetimi eski bulut patronu Andy Jassy’ye devredeceğini duyurduğunda, çok az yatırımcı veya analist büyük bir endişeyle tepki gösterdi.

Bezos’un yakın bir sırdaşı olan Jassy, ​​dünyanın en değerli işlerinden biri haline gelen Amazon Web Services’ı başlattığı için bir Amazon cankurtaran ve şirket içinde ve sektörde ünlü bir figür olarak biliniyordu. Wedbush’taki analistler, geçişin muhtemelen “kusursuz ve büyük ölçüde önemsiz” olacağını söyleyerek hareket karşısında adeta esniyorlardı.

Ne yazık ki Jassy için dümendeki kısa görev süresi fazlasıyla olaylı geçti.

Jassy, ​​Temmuz 2021′de Bezos’un yerini resmen aldığından beri Amazon, dot-com çöküşünden bu yana en çalkantılı dönemini yaşadı. Geçen yıl, halka açık bir şirket olarak gelir artışı açısından en yavaş yılını kutladı ve Jassy, ​​işlerin Covid salgınıyla patladığı bir dönemde kimsenin gerekli olmayacağını tahmin ettiği bir dizi maliyet düşürme önlemi konusunda Amazon’a rehberlik etmek zorunda kaldı.

Amazon hisseleri, Jassy’nin CEO olarak ilk günü olan 5 Temmuz 2021′den bu yana %44 değer kaybetti. Pazartesi günü Jassy, ​​şirketin Ocak ayında açıklanan 18.000 işten çıkarmaya ek olarak 9.000 kişiyi daha işten çıkaracağını söyledi. Kesintiler, Amazon’un kurumsal işgücünün küçük bir yüzdesini temsil etse de, 25 yılın büyük bir bölümünde kesintisiz büyüme aşamasında olan bir şirket için yine de şok edici bir dönüşü temsil ediyor.

Jassy, ​​çalışanlara gönderdiği bir e-postada, ”İçinde bulunduğumuz belirsiz ekonomi ve yakın gelecekte var olan belirsizlik göz önüne alındığında, maliyetlerimizde ve çalışan sayımızda daha düzenli olmayı seçtik” diye yazdı.

Jassy’nin talihsiz durumunun çoğu, kötü zamanlamaya bağlanabilir – tarihsel olarak yüksek enflasyon, Federal Rezerv’i oranları artırmaya itti ve ABD teknoloji sektöründeki büyümeyi felç etti. Ancak ister şanssızlık, ister kendi yanlış adımları, ister ikisinin birleşimi olsun, Jassy, ​​Amazon tarihindeki yalnızca ikinci CEO olarak kıskanılacak bir konum.

Selefi olan Bezos, Amazon’u bir kitap satıcısından yaratıcı, startup benzeri bir atmosferle tanınan bir perakende, bulut bilişim ve reklamcılık devine dönüştürdü. Şirket, Bezos’un gözetiminde Kindle e-okuyucu ve Echo akıllı hoparlör gibi çığır açan icatlar ortaya koydu ve orijinal içerik, sağlık hizmetleri ve gerçek mekanda faaliyet gösteren marketler gibi yeni sektörlere yatırım yaptı.

Şimdiye kadar, Jassy dönemi, Amazon’un daha deneysel arayışlarından bazılarının kemer sıkma ve küçülme ile ilgiliydi.

Geçen yıl, Jassy şirket genelinde giderleri kıstı. Amazon’un Scout teslimat robotu, bir sanal tur hizmeti, Care tele sağlık programı ve çocuklar için bir görüntülü arama cihazı gibi birçok kanıtlanmamış bahis iptal edildi. Tüm 4 yıldızlı Pop Up ve Books mağazalarını kapatma kararı aldı ve bu yılın başlarında Amazon’un bazı Fresh süpermarketleri ve Go kasiyersiz marketleri kapatacağını duyurdu . Bezos’un evcil hayvan projelerinden biri olan drone teslimatı, maliyet kesintileriyle karşı karşıya olduğu için yerden kalkmak için büyük bir mücadele veriyor .

Pandemi kaynaklı e-ticaret patlaması, Amazon’u 2020 ile 2022 arasında fiziksel ayak izini ikiye katlamaya itti. Hisse senedi, kişi sayısıyla birlikte yükseldi. Ancak ekonomi yeniden açılıp çevrimiçi satışlar durduğunda, Amazon verimli bir şekilde kullanıma sunabileceğinden daha fazla tesisle karşı karşıya kaldı ve sonunda birçok yeni deponun açılışını kapatmak, iptal etmek veya ertelemek için harekete geçti.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu