SEYEHAT & TURİZM

Türkiye depreminde yıkılan Romalılar ve Bizanslılar tarafından kullanılan antik kale

Pazartesi günü Türkiye ve Suriye’yi vuran deprem , Türkiye’nin güneydoğusundaki tarihi bir yer ve turistik cazibe merkezi olan Gaziantep Kalesi’ne ağır hasar verdi.

Kale, 6 Şubat günü erken saatlerde meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremde yıkıldı.

Türk devlet haber ajansı Anadolu’nun haberine göre, “Merkez Şahinbey ilçesindeki tarihi Gaziantep Kalesi’nin doğu, güney ve güneydoğu kesimlerinde bulunan burçlardan bazıları depremde yıkıldı, enkaz yola saçıldı.”

“Kalenin etrafındaki demir parmaklıklar çevredeki kaldırımlara dağılmıştı. Kalenin yanındaki istinat duvarı da çöktü. Bazı burçlarda büyük çatlaklar gözlemlendi” denildi.

Kalenin yanında yer alan ve 17. yüzyılda yapıldığı söylenen tarihi Şirvani Camii’nin kubbesi ve doğu duvarı da kısmen yıkıldı.

Arkeolojik kazılara göre kale ilk olarak MS 2. ve 3. yüzyıllarda Roma döneminde gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş ve zamanla genişletilmiştir.

Ülkedeki resmi müzeler ve arkeolojik siteler sitesi olan Türk Müzeleri’ne göre, bugünkü halini Bizans İmparatoru Justinianus (MS 527-565) döneminde almıştır.

Son olarak Gaziantep Savunma ve Kahramanlık Panoramik Müzesi olarak hizmet vermiştir.

Şimdiye kadar, ilk sarsıntıdan bu yana, Richter ölçeğine göre 4 veya daha yüksek olan 18’den fazla artçı sarsıntı kaydedildi ve Türkiye’yi son yüzyılda vuran en şiddetli depremlerden biri oldu.

Türkiye ve Suriye’nin etkilenen bölgelerinde 600’den fazla insan öldürüldü.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a göre, Türkiye’nin 10 ilinde yaklaşık 1.700 bina hasar gördü.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu