EKONOMİ

Ev fiyatları son 10 yılın içerisinde en büyük yıllık düşüşünü görüyor

Ev fiyatları son 10 yılın en büyük yıllık düşüşünü görüyor

Emlakçı penceresinde arayan kadınGÖRÜNTÜ KAYNAĞI,GETTY RESİMLERİ

Birleşik Krallık’ta konut fiyatları, yüksek ipotek oranları ve yaşam maliyetlerinin evleri daha az erişilebilir hale getirmesiyle Şubat ayına kadar %1,1 düştü.

Fiyatlar aylık bazda da geriledi ve Ocak ayına göre %0,5 düştü.

İnşaat kooperatifi, “piyasanın yakın vadede çok fazla ivme kazanmasının zor” olacağını söyledi.

Başekonomisti Robert Gardner, “Ekonomik ters rüzgarlar, ekonomi önümüzdeki çeyreklerde küçülürken işgücü piyasasının genel olarak zayıflaması beklenirken, nispeten güçlü olmaya devam edecek gibi görünüyor” dedi.

Mortgage oranlarının 2021’de görülen düşük seviyelerin “çok üzerinde” kaldığını da sözlerine ekledi.

Ortalama bir mülkün fiyatı, Ocak ayındaki 258.297 Sterlin’den ve Ağustos 2022’deki zirvesinden %3,7 daha düşük olarak şimdi 257.406 Sterlin.

Nationwide’a göre, yüksek borçlanma maliyetleri alıcıları sıkıştırdığı için ev fiyatları altı ay üst üste aylık bazda düştü.

Ev fiyatları tablosu

İngiltere Merkez Bankası artan yaşam maliyetiyle başa çıkmak için faiz oranlarını yükseltirken, ipotek oranları geçen yıl zaten yükseliyordu.

Ancak Liz Truss’un Eylül’deki mini-Budget’ından sonra ipotek oranları finans piyasalarını kargaşaya sürükledi. O zamandan beri gerilediler, ancak 2021’in sonlarında görülen %1’e yakın seviyelerin çok üzerinde kaldılar.

Bank of England rakamlarına göre, İngiltere bankaları Ocak ayında 2009’dan bu yana en düşük mortgage kredisini onayladı.

Aralık ayında 40.540 olan konut alımı için toplam ipotek ay boyunca onaylandı.

Geleceğe bakıldığında, Bay Gardner, emlak fiyatlarının Ağustos 2022’deki zirvesinden “hanehalkı maliyesi üzerindeki baskı göz önüne alındığında nispeten yumuşak bir iniş gibi hissettiren” çukura %5-6 düşeceğini tahmin etti.

 

Ancak, tahminin işgücü piyasasının insanların beklediğinden daha fazla zayıflamamasına bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Pantheon Makroekonomi, insanların ev fiyatlarının daha da düşmesini bekledikleri için yeni ev satın almayı ertelediklerini söyledi. Tahminci, ev fiyatlarının önümüzdeki aylarda tepe noktalarının yaklaşık %8 altına düşeceğini tahmin ediyor.

Mortgage oranlarının “şimdilik bir zemine çarptığını” ve hane halkının gerçek kullanılabilir gelirlerinin, hükümetin enerji faturası sübvansiyonlarını geri çekmesiyle Nisan ayında “tekrar sıkışacağını” söyledi.

İngiltere Merkez Bankası’nın gelecek yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına inandığı için “2024 için konut fiyatlarında geçici olarak %5’lik bir artışı kaleme aldığını” da sözlerine ekledi.

Capital Economics, Şubat ayında konut fiyatlarında daha fazla düşüşün “talebin kontrol altında toparlandığına dair raporlara dayanarak iyimserliği koruyacağını” söyledi.

“Aslında, alıcı hacimleri toparlansa bile, yeni bir ev için harcayabilecekleri miktar, daha yüksek ipotek oranları nedeniyle azaldı.”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu