EKONOMİ

Avrupa resesyondan kurtulabilir. Ama Birleşik Krallık bir karmaşa içinde

Salı günü yayınlanan verilere göre, avroyu kullanan 20 ülkedeki ticari faaliyet Ocak ayında altı ay içinde ilk kez genişledi ve Avrupa ekonomisinin bu yıl beklentileri şaşırtabileceğine ve bir durgunluktan kaçınabileceğine dair yeni kanıtlar sağladı

İmalat ve hizmet sektörlerindeki aktiviteyi izleyen avro bölgesi Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin ilk okuması, Aralık ayındaki 49,3’ten Ocak ayında 50,2’ye yükseldi ve bu, Haziran’dan bu yana ilk genişlemeye işaret ediyor. 50’nin üzerinde bir okuma büyümeyi temsil eder.

Mütevazı büyümeye dönüş, düşen enerji fiyatları ve üreticiler için artan girdi maliyetlerinin hafifletilmesine yardımcı olan tedarik zinciri stresinin azalmasına yardımcı oldu.

Covid kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Çin ekonomisinin yakın zamanda yeniden açılması, güvenin geçen Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı olduğundan, artışa önümüzdeki yılla ilgili iyimserlikte keskin bir iyileşme eşlik etti. Avrupa’da Çinli tüketicilerin yeniden harcamaya başlayacağına dair artan iyimserlik, İsviçreli saat üreticisi Swatch’ın (SWGAF) Salı günü 2024 için rekor satış tahminine yansıdı.

Özel sektör şirketlerinin yöneticilerine yönelik anketi yayınlayan S&P Global Market Intelligence’ın baş ekonomisti Chris Williamson, “Yılın başında avro bölgesi ekonomisinin istikrara kavuşması, bölgenin resesyondan kurtulabileceğine dair kanıtları artırıyor” dedi.

Williamson, bununla birlikte, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımlarının ardından borçlanma maliyetlerinin artması nedeniyle, “yeniden bir daralmaya kaymanın” göz ardı edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Ancak herhangi bir gerileme, “önceden korkulandan çok daha az şiddetli olabilir” dedi.

Berenberg baş ekonomisti Holger Schmieding bir araştırma notunda, “tüketici güveninin hala düşük seviyede olması ve ECB faiz artırımlarının gecikmeli etkisinin, toparlanmanın başlamasından önce yakın dönemde avro bölgesi GSYİH’sında hafif bir daralmaya işaret ettiğini” söyledi.

GfK tarafından Salı günü yayınlanan ayrı bir ankete göre, bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya’daki tüketici duyarlılığı, Şubat ayında çok düşük bir tabandan art arda dördüncü kez iyileşmeye hazır görünüyor .

İngiltere ekonomisi sert bir şekilde daraldı

Bununla birlikte, Ocak ayındaki PMI anketinin , yüksek faiz oranları ve düşük tüketici güveni baskın hizmetler sektöründeki faaliyeti baskıladığı için, iki yıl önceki ulusal Covid tecritinden bu yana ticari faaliyetlerde en sert düşüşü gösterdiği Birleşik Krallık’ta tablo çok daha az umut verici görünüyor .

İlk okuma, Aralık ayındaki 49’dan Ocak ayında 47.8’e düşerek art arda altıncı aydır daralma durumunda kaldı. Birleşik Krallık araştırması, Chartered Institute of Procurement & Supply ile birlikte yürütülür.

Williamson, “Ocak ayında beklenenden zayıf gelen PMI rakamları, İngiltere’nin resesyona girme riskinin altını çiziyor” dedi. “Endüstriyel anlaşmazlıklar, personel sıkıntısı, ihracat kayıpları, artan hayat pahalılığı ve yüksek faiz oranları, yılın başında ekonomik gerileme hızının yeniden hız kazanması anlamına geliyordu.”

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından geçen hafta yayınlanan verilere göre, İngiltere ekonomisi Haziran ve Kasım 2022 arasında grevler nedeniyle son 30 yıldaki herhangi bir altı aylık dönemden daha fazla iş günü kaybetti.

Williamson, Salı günkü verilerin yalnızca grev eylemi gibi büyümeye yönelik kısa vadeli darbeleri değil, aynı zamanda “Brexit ile bağlantılı işgücü kıtlıkları ve ticaret sıkıntıları gibi uzun vadeli yapısal sorunlardan ekonomide devam eden hasarı” yansıttığını söyledi.

Yıla kasvetli başlangıca rağmen, İngiltere’nin önümüzdeki yıl için iş beklentileri, iyileşen küresel ekonomik zemin ve soğuyan enflasyon umutlarının etkisiyle sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

ONS tarafından Salı günü yayınlanan ayrı veriler, Birleşik Krallık hükümetinin borçlanmasının Aralık ayında 27,4 milyar sterline (33,7 milyar $) ulaştığını gösterdi; bu, kayıtların başladığı 1993’ten bu yana o ay için en yüksek rakam. faturaların yanı sıra devlet borcuna faiz ödemenin artan maliyeti.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu