EKONOMİ

Enflasyon göstergesi Şubat ayında beklendiği gibi %0,4 ve bir yıl öncesine göre %6 yükseldi

  • Tüketici fiyat endeksi Şubat ayında %0,4 ve bir yıl öncesine göre %6 yükselerek piyasa beklentilerine paralel oldu.
  • Barınak maliyetleri keskin bir şekilde artarken, enerji fiyatlarındaki düşüş enflasyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı oldu.
  • Raporun ardından Fed’in gösterge faiz oranlarını önümüzdeki hafta çeyrek puan artırma olasılığı arttı.

Enflasyon Şubat ayında yükseldi, ancak beklentilerle uyumluydu ve son bankacılık sektöründeki kargaşaya rağmen muhtemelen Federal Rezerv’i gelecek hafta başka bir faiz artırımı yolunda tuttu.

Çalışma Bakanlığı’nın Salı günü bildirdiğine göre , tüketici fiyat endeksi aylık %0,4 artarak yıllık enflasyon oranını %6′ya çıkardı . Her iki okuma da tam olarak Dow Jones tahminleriyle aynı çizgideydi.

Değişken gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda, çekirdek TÜFE Şubat’ta %0,5 ve 12 aylık bazda %5,5 arttı. Aylık okuma, %0,4 tahmininin biraz üzerindeydi, ancak yıllık seviye aynı çizgideydi.

Dow Jones Sanayi Ortalaması ile açıklanmanın ardından hisse senetleri yükseldierken ticarette 300′den fazla puan yükseldi. Bankacılık sektörünün sağlığına ilişkin korkuların ortasında Pazartesi günü sert bir şekilde düşen hazine getirileri, politikaya duyarlı 2 yıllık notu zorlayarak sağlam bir şekilde toparlandı.30 baz puan artışla %4,33 oldu.

Serbest bırakma öncesinde piyasalar, Fed’in gösterge federal fon oranında 0,25 puanlık bir artışı daha onaylamasını bekliyordu. CME Group’un bir tahminine göre, bu olasılık TÜFE raporunun ardından yükseldi ve trader’lar şu anda Fed’in oranı çeyrek puan artırma ihtimalini yaklaşık %85 ​​olarak fiyatlıyor .

LPL Financial’ın ABD baş ekonomisti Jeffrey Roach, “Mevcut bankacılık korkularının ortasında bile, Fed büyüme yerine fiyat istikrarına öncelik verecek ve muhtemelen önümüzdeki toplantıda faiz oranlarını %0,25 artıracak” dedi.

Enerji maliyetlerindeki düşüş, manşet TÜFE okumasının kontrol altında tutulmasına yardımcı oldu. Sektör aylık %0,6 düşerek yıldan yıla artışı %5,2′ye düşürdü. Akaryakıt fiyatlarındaki %7,9′luk düşüş enerjide en büyük hareketlilik oldu.

Gıda fiyatları sırasıyla %0,4 ve %9,5 arttı. Et, kümes hayvanları, balık ve yumurta fiyatları ayda %0,1 düştü ve bu endeks Aralık 2021′den bu yana ilk kez geriledi. Özellikle yumurta %6,7 düştü, ancak bir yıl öncesine göre hala %55,4 arttı.

Endeksin ağırlığının yaklaşık üçte birini oluşturan barınma maliyetleri %0,8 artarak yıllık kazancı %8,1′e çıkardı. Fed yetkilileri büyük ölçüde konut ve kira gibi ilgili maliyetlerin yıl boyunca yavaşlamasını bekliyor.

Bright MLS baş ekonomisti Lisa Sturtevant, “Konut maliyetleri enflasyon rakamlarının ana itici gücü, ancak aynı zamanda gecikmeli bir gösterge” dedi. “Yeni kira verilerinin TÜFE’ye yansıması genellikle altı ay sürer. Konut maliyeti verilerinin toplanma şeklindeki tuhaflık, mevcut enflasyonun abartılmasına katkıda bulunuyor.”

Yine de barınak maliyetleri, toplam TÜFE artışının %60′ından fazlasını oluşturdu ve Haziran 1982′den bu yana en hızlı yıllık tempoda arttı.

Konut beklentileri nedeniyle, Fed yetkilileri araç setinin bir parçası olarak “süper çekirdek” enflasyona yöneldiler. Bu, CNBC hesaplamalarına göre Şubat ayında %0,2 ve bir yıl öncesine göre %3,7 artan bir kohort olan temel hizmet enflasyonu eksi konutları içeriyor. Fed enflasyonu yüzde 2 olarak hedefliyor.

Enflasyonun 2021′de ilk kez artmaya başladığı dönemde önemli bir bileşen olan ikinci el araç fiyatları, Şubat ayında %2,8 düştü ve şimdi 12 aylık bazda %13,6 düştü. Geçen yıl yeni araçlar %5,8 artarken, kasko %14,5 arttı. Giyim %0,8 artarken tıbbi bakım hizmetleri maliyetleri %0,7 azaldı.

TÜFE, geniş bir mal ve hizmet sepetini ölçer ve Fed’in para politikasını formüle ederken kullandığı birkaç temel önlemden biridir. Çarşamba günkü üretici fiyat endeksi ile birlikte rapor, politika yapıcıların 21-22 Mart’taki toplantılarından önce görecekleri enflasyonla ilgili son veri noktaları olacak.

Son günlerde bankacılık sektöründeki çalkantı, yetkililer bir dizi sıkılaştırma önleminin geçen yıl üzerindeki etkisini gözlemlerken, merkez bankasının yakında faiz artırımlarını durduracağına dair sinyal verebileceğine dair spekülasyonları alevlendirdi.

Salı sabahı piyasalar yaklaşık %4,95′lik bir zirve veya nihai oranı fiyatlıyordu, bu da yaklaşmakta olan artışın son olabileceği anlamına geliyor. Vadeli işlem fiyatları dalgalı ve bu hafta beklenmedik şekilde güçlü olan enflasyon raporları muhtemelen yeniden fiyatlandırmaya neden olacak.

Her iki durumda da, piyasa duyarlılığı değişti.

Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta iki kongre komitesine , enflasyon düşmezse merkez bankasının oranları beklenenden daha yükseğe çıkarmaya hazır olduğunu söyledi. Bu, Fed’in önümüzdeki hafta 0,5 puanlık bir zam yapabileceğine dair bir spekülasyon dalgasını başlattı.

Ancak Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın son günlerdeki çöküşü, para politikasında daha ölçülü bir görünümün önünü açtı.

“Her ne kadar fikir birliğinden biraz daha yüksek olsa da, SVB krizi öncesi dünyada bu, Fed’i önümüzdeki hafta Mart toplantısında 50 baz puan artırmaya itmiş olabilir. 50 baz puanın çok yakın dönemde ne kadar değiştiğinin bir işareti. Evercore ISI küresel politika ve merkez bankası stratejisi başkanı Krishna Guha, “Mart ayı için neredeyse kesin olarak hala masada değil” diye yazdı.

Guha, bankacılıkta istikrarı yeniden tesis etme çabalarının başarılı olması halinde, Fed’in faiz oranlarını “en yüksek 5′lerde” nihai bir faiz oranına yükseltmeye devam etmesinin hala mümkün olduğunu söyledi.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu